Svenska vapen skickas till fronten i Ukraina av Storbritannien, rapporterar The Times. Det rör sig om pansarvärnsroboten Robot 57 som utvecklats av Saab. 

ANNONS

Ukraina har sedan 2014 varit i konflikt med sitt mäktiga grannland Ryssland som annekterade Krim-halvön efter att en revolution i Ukraina avsatt den ryskvänlige presidenten Viktor Janukovytj.

Den senaste tiden har allt fler varningar hörts om att Ryssland förbereder en fullskalig invasion av Ukraina, vilket fått Storbritannien att skicka vapen till Ukraina för att de ska kunna försvara sig.

”Det handlar inte om strategiska vapen och de utgör inget hot mot Ryssland, de används i självförsvar. Om stridsvagnarna skulle rulla in i Ukraina och invadera landet så är de här en del av självförsvaret”, sa Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace till parlamentet i måndags, enligt Reuters.

Flera medier: Svenska vapen

Enligt flera medier i Storbritannien rör det sig om Saabs pansarvärnsrobot Robot 57 (internationellt NLAW, Next Generation Light Antitank Weapon) som utvecklats av företaget i samarbete med Storbritannien.

Vapnet beskrivs som den ”ultimata tank-dödaren” av Saab, den kan slå ut en stridsvagn med ett enda skott och en soldat kan lära sig att använda det på en timme, enligt företaget. Det har en räckvidd på 800 meter, väger 12,5 kilo och har tidigare använts mot talibanerna i Afghanistan.

Haft kontrakt sedan 2002

”Vi har ett långt och nära samarbete med Storbritannien, det är ett land som vi exporterat till under lång till. En av de produkter som nämns i de här medieuppgifterna är NLAW. Där har vi ett kontrakt med Storbritannien sedan 2002 och exporten av NLAW har skett sedan 2002 och det har föregåtts av sedvanlig tillståndsgivning, där vi följt de lagar och förordningar som finns inom exportområdet”, säger Mattias Rådström, presschef på Saab till Expressen.

ANNONS
ANNONS

”Jag varken vill eller kan spekulera om vilket materiel som Storbritannien har valt att leverera till Ukraina. Jag kan konstatera att det är medieuppgifter som pekar ut en av våra produkter. Det här pansarvärnsvapnet som det pratas om, det är en produkt som vi har, som vi säljer och exporterar. Den är utvecklad i Sverige av Saab.”

Läs även: Superhemlig vapenorder till Saab – vägrar avslöja köparen [Dagens PS]