Investerare söker skydd i energiaktier, banker och basvaror i eurokrisen när inflationen skenar och räntorna höjs.

ANNONS

Det som ställer till det för aktiemarknadens aktörer är att oron nu även ökar för en nära förestående recession.

De företag som väntas bli mest utsatta för ett kostnadstryck om eurokrisen övergår i en lågkonjunktur, enligt Bloomberg, är återförsäljare, husbyggare och företag verksamma inom fritidssektorn.

I teorin, skriver nyhetsbyrån, är banker vinnare då räntehöjningar innebär högre vinster för långivare.

Banker sorterar under kategorin värdeaktier.

Redan hårt straffade teknikaktier spås få det fortsatt tufft.

Aktier inom dagligvaror och hälsovård tros klara sig bättre.

Wouter Sturkenboom, chefsinvesteringsstrateg för EMEA och APAC på Northern Trust, säger till Bloomberg att investerare nu tvingas kalibrera om sin börsstrategi utifrån en inflationsperspektiv.

ANNONS
ANNONS

Det är en mer ”riskreduceringsfokuserad” syn på aktiemarknaden, förklarar han.

Av 13 sektorer i Europa är det bara en – energisektorn – som står på grönt i år med en uppgång på 16 procent, framgår det i Bloombergs tabell.

Framför allt är det de stigande oljepriserna som bidragit till energisektorns uppsving, och analytiker tror att aktierna inom energi kan fortsätta generera vinster, enligt analysen.

Aktier inom förnybar energi väntas ge vinst på lång sikt medan utsikterna för gruvaktier bedöms som mer osäkra.

När det gäller europeiska banker säger analytikern Alastair Ryan att deras ränteintäkter kan öka med 88 miljarder euro i spåren av höjda räntor.

Lyxkläder och aktier inom det området kan klara sig mer än skapligt, heter det vidare, då kunderna är välbeställda och inte direkt påverkas av nedgången i reallönerna.

Med tanke på hur hårt teknikaktier tryckts ned kunde det vara fyndläge, men åsikten är att värderingen i tekniksektorn fortfarande är för hög.

ANNONS
ANNONS

En knapp handfull aktier inom byggindustrin lyfts fram som presumtiva köp, trots att byggandet går en mycket oviss framtid till mötes.

Goldman Sachs har även varnat för ”eskalerande makroekonomiska risker för kommersiella fastigheter”, skriver Bloomberg och förklarar att Goldman därför nedgraderat tre fastighetsjättar i Europa.

Läs även: Ekonomer: Risken för recession i EU 80 procent [Dagens PS]

Läs mer: Goldman Sachs: Akta dig för att köpa aktier i dippen [Dagens PS]

Läs vidare: Goldman Sachs: 25 aktier som proffsen missat [Dagens PS]