Efter hårda sanktioner från EU och USA har både Visa och Mastercard stängt ner i Ryssland. Men det påverkar inte ryssar i någon större utsträckning. Landet har byggt sin egen infrastruktur för betalningar.

ANNONS

De flesta ryska konsumenter kan fortsätta använda sina kort trots sanktioner som har fått Visa och Mastercard att frysa sin verksamhet i landet, skriver Wall Street Journal.

I början av mars stoppade de amerikanska kreditföretagen sina tjänster, men i verkligheten kunde de flesta ryska konsumenter fortsätta att använda sina kort för att köpa varor och tjänster – åtminstone inom landet.

Sedan invasionen av Krim 2014, då det blev uppenbart att Rysslands betalsystem var beroende av internationella aktörer, har landet satsat på att bygga upp ett eget system.

Det inhemska betalkortssystemet NSPK som övervakas av den ryska centralbanken, har en betaltjänst kallad Mir.

Sanktioner bara mot betalningar utomlands

Den fick en extra skjuts efter att regeringen hade krävt att statliga löner och pensioner skulle bli tillgängliga genom systemet 2017. Man krävde också att betaltjänster skulle ta Mir-kort och att affärstransaktioner skulle kunna godkännas genom Mir. På kort tid blev korten populära, och under 2020 var det så många som bytte till Mir att det alternativa betalsystemet blev en god inkomstkälla för den ryska centralbanken.

ANNONS
ANNONS

Problemet för ryssar är att inga Mir-kort fungerar utomlands. Men så länge det går att handla förnödenheter på hemmaplan med hjälp av systemet får de flesta ryssar sina dagliga behov tillgodosedda trots sanktionerna, enligt Wall Street Journal.

Läs också:

Dubai – oligarkernas fristad [Dagens PS]
Anonymous: Det innehåller läckan från centralbanken [Dagens PS]