Dagens PS

Dubai: Oligarkernas fristad

Dubai: Oligarkernas fristad
Dubai, i Förenade Arabemiraten, har blivit de ryska oligarkernas fristad efter sanktionerna från Västvärlden. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 27 mars 2022Publicerad: 28 mars 2022

Dubai framstår mer och mer som platsen där ryska oligarker kan gömma sina pengar. När sanktionerna från Västvärlden gör ryssar till utstötta på andra håll är Förenade arabemiraten en fristad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dubai har under de senaste 40 åren vuxit till en lekplats för världens rikaste. Ryska investerare har länge placerat pengar i Förenade Arabemiraten. När invasionen av Ukraina resulterade i sanktioner från Västvärlden ökade flödet av ryska pengar, i kontanter och kryptovalutor, till Förenade Arabemiraten.

“Otrolig hemlighetsfullhet”

Pressen på landet att se till att spåra var pengarna kommer ifrån ökar nu. G7-ländernas organisation FATF (The Financial Action Task Force) satte 4 mars Förenade Arabemiraten på sin “grå lista”.

“Det som skiljer Dubai från andra ställen som traditionellt sett tvättar pengar är den otroliga hemlighetsfullheten”, säger Jodi Vittori enligt Bloomberg.

Vittori, som är medförfattare till en studie av Dubais finansiella flöden 2020, fortsätter:

“Om man tar sin tillflykt till Dubai kan man köpa egendom, förvara yachter och starta bankkonton utan större problem”.

“Det är också en av de få autokratisk som är en slutdestination, inte en transitpunkt, för otillåtna medel”, säger Vittori till Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Dubai nyckeldestination

ANNONS

Förenade Arabemiraten är på topp 10-listan när det gäller finansiell sekretess, berättar Bloomberg.

“På senare år har vi kunnat se en partiell skiftning när det gäller internationella center som underlättar otillåtna finansiella flöden”, säger Tena Prelec, Oxforduniversitetet, till Bloomberg.

“Förenade Arabemiraten – och särskilt Dubai – har blivit en nyckeldestination. Oligarker och kleptokrater från ett antal länder har sökt sin tillflykt dit”, säger Tena Prelec.

“Inget problem att vara ryss i Dubai”

Det sägs enligt Göteborgs Posten att Roman Abramovitj letar boende på ön Palm Jumeirah i Dubai. Hans privatjet har synts på Dubais flygplats, och en av hans yachter ligger i Persiska viken.

“Att ha ett ryskt pass eller ryska pengar är giftigt nu”, säger en anonym rysk medborgare till Bloomberg. “Ingen accepterar dig, utom platser som Dubai. Det är inget problem att vara ryss i Dubai”.

Läs även: Ryska kryptoägare flyr till fastigheter i Dubai 

Läs även: Massflykt från Ryssland – töms på kompetens 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS