Hackergruppen Anonymous släppte nyligen 28 gigabytes läckt data som kommer från den ryska centralbanken. Det var förra veckan som gruppen gick ut med att den hade tagit sig in i bankens databas.

ANNONS

Anonymous hävdar i en video 25 mars att attacken är en hämnd på Vladimir Putin för sättet som han behandlar det ryska folket och för invasionen I Ukraina.

”Putin censurerar media och straffar dissidenter. Medan han har roat sig själv i Kremls salar har det ryska folket lidit ekonomiskt. Vladimir Putin är en lögnare, diktator, krigsbrottsling och barnamördare”, säger den maskerade figuren i filmen som gruppen publicerade på Twitter.

Enligt Anonymous film ska de läckta dokumenten bland annat innehålla korrespondens,  transaktioner, oligarkers företagshemligheter, ekonomiska rapporter som inte har offentliggjorts, handelsöverenskommelser med andra länder, videoinspelningar från konferenser, samt uppgifter relaterade till Putins supportrar.

Anonymous har nya mål i sikte

Just nu undersöker olika bedömare om de dokument som Anonymous har släppt är äkta, och vad man faktiskt kan utröna av innehållet.

Uppgiften kommer att ta månader, eftersom bara kvantiteten av data gör det svårt att dra säkra slutsatser på kort tid.

De läckta dokumenten är spridda på en rad plattformar, däribland DDoSecrets webbsida. Dokumenten är av naturliga skäl skrivna på ryska, och det kommer ta tid innan de blir tillgängliga på andra språk.

ANNONS
ANNONS

Nästa mål för Anonymous är enligt uppgifter på Twitter den ryska TV-stationen VGTRK. Man siktar också på intrång hos ett antal industribolag, bland annat MashOil – underleverantör till Gazprom – och byggföretaget RostProekt.

Läs också:

Anonymous: ”Rysslands centralbank hackad” [Dagens PS]