Dagens PS

Ryssland chockar experter – klarar betalningar

Elvira Nabiullina
Ryssland slipper ställa in sina betalningar. (Foto: AP / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 03 maj 2022Publicerad: 03 maj 2022

Ryssland tycks klara sig ifrån att ställa in betalningar ytterligare en tid, rapporterar Business Insider. Det ryska finansministeriet tillkännagav att man kommer att betala sina valutaobligationer i dollar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar som om pengarna har kommit in till mellanhanden Citibank och att inbetalningen har kommit i dollar och inte i rubel som Ryssland tidigare har aviserat att de skulle.

Det stämmer överens med Rysslands eget uttalande om saken i förra veckan, när finansministeriet tillkännagav att man har betalat 649 miljoner dollar

I ett försök att påverka den ryska betalningskapaciteten har det amerikanska finansdepartementet stängt tidigare möjligheter för landet att dels använda de tillgångar som är frysta hos den amerikanska centralbanken, dels att använda kuponginbetalningar.

Betalningar i dollar dyra för Ryssland

Det har inneburit att USA har tvingat Ryssland att välja mellan att ta av sina dollarreserver, betala med nya intäkter som har kommit in eller att ställa in sina betalningar.

Tidigare har det ryska finansministeriet aviserat att man tänker betala i rubel, men på den punkten tycks man ha ångrat sig, enligt Business Insider.

Ryssland har ungefär 15 internationella valutaobligationer till ett värde på 40 miljarder dollar sammantaget. Hittills har landet kunnat undvika att ställa in betalningar trots sanktionerna.

Flera bedömare trodde att Ryssland skulle ha blivit tvingade till det den här gången.

ANNONS

Timothy Ash, ekonom på VBlueBay Asset Management  säger på Twitter att det är anmärkningsvärt att Ryssland nu trots allt lyckas betala.

Läs också:

Ryssland kan ställa in betalningar efter USA-stopp
Så anpassar sig Ryssland till sanktionerna från väst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS