Dagens PS

Ryssland kan ställa in betalningar efter USA-stopp

Rysslands ekonomi
Västs sanktioner har lamslagit Rysslands ekonomi – vad än Putin påstår, enligt en ny studie. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 05 apr. 2022Publicerad: 05 apr. 2022

Rysslands senaste betalning på en valutaobligation har stoppats, enligt Reuters. Det riskerar att föra landet närmare en situation där man behöver ställa in betalningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste kupongbetalningen som Ryssland lämnade har inte auktoriserats av USA:s finansdepartement för att sedan via korrespondentbanken JP Morgan. Det rör sig om cirka 600 miljoner dollar som skulle ha betalats av på den ryska skulden.

Rysslands tillgångar utomlands är sedan tidigare frysta och i princip otillgängliga för den ryska centralbanken.

Men finansdepartementet har ändå tillåtit att dessa reserver används för att utfärda kuponginbetalningar på den ryska statsskulden. Nu fryser man även den möjligheten.

Ryssland kan få ställa in betalningar

Ryssland har ungefär 15 internationella valutaobligationer till ett värde på 40 miljarder dollar sammantaget. Hittills har landet kunnat undvika att ställa in betalningar trots sanktionerna. Men uppgiften blir svårare, skriver Reuters.

Ryssland kommer nu att behöva välja mellan att ta av sina dollarreserver, betala med nya intäkter som har kommit in eller att ställa in sina betalningar, enligt det amerikanska finansdepartementet.

Ställer Ryssland in betalningen av sin statsskuld kommer det att skära av landet från internationella marknader. Om man å andra sidan använder sina inhemska reserver av dollar kommer det att försvåra finansieringen av kriget.

Läs också:

ANNONS

Så illa ställt är det med Rysslands ekonomi
USA varnar för hårdare rysk krigföring

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS