Dagens PS

Så anpassar sig Ryssland till sanktionerna från väst

Moskva jobb
Moskvas borgmästare uppger att 200 000 personer riskerar att förlora jobbet i staden i kölvattnet av sanktionerna. (Foto: TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 22 apr. 2022Publicerad: 22 apr. 2022

Rysslands president Vladimir Putin har de senaste veckorna spenderat mycket tid i media på att försäkra den ryska befolkningen att sanktionerna som lagts mot landet skadar väst mer än Ryssland. Här är fyra exempel på hur Ryssland anpassar sig till det ”nya normala”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Väst har inga planer på att minska sanktionerna mot Ryssland. Det innebär att varje sektor i det ryska näringslivet behöver skapa en långsiktig plan överlevnadsplan. Ryssland har rustat sig för ökade sanktioner från väst sedan annekteringen av Krim från Ukraina 2014 enligt en strategi som kallas för ”Fortress Russia”.

Svårare än väntat med sanktionerna mot Ryssland

Samtidigt tas skalan på den ekonomiska motoffensiven från väst sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari, i kombination med ett ökat antal globala företag som kapar banden med nationen, förmodligen emot som en chock. Enligt CNN Business var det få som förutsåg att sanktionerna från väst skulle bli så här omfattande. Här är fyra exempel på hur ryska företag och beslutsfattare har anpassat sig till Rysslands ”nya normaltillstånd”.

1. Ny design av Ladan

Rysslands ikoniska bil med rötter från Sovjettiden, är känd för att vara en robust bil. Avtovaz, som producerar Lada, ägs av Renault. När Renault den 24 mars uppgav att de lämnar den ryska marknaden, avslöjade Avtovaz att de på kort varsel kommer att designa om delar av sina bilar för att minska beroendet av importerade reservdelar.

2. Rekrytering av Instagramanvändare till Vkontakte

Instagram var fram tills nyligen Rysslands främsta sociala medieplattform baserat på antalet månatliga användare. Vkontakte, Rysslands inhemska version av Facebook, låg på andraplats. Sedan invasionen av Ukraina inleddes och Rysslands regering stängde ner landets tillgång till Facebook, har Vkontakt varit aktiva i arbetet med att rekrytera användare till sin plattform.

3. Fler väljer inhemska betalkort

ANNONS

Ryssland har förberett sig för en finansiell isolering sedan några av landets främsta banker sanktionerades i samband med invasionen av Krim. Sedan dess har landets nationella betalkortssystem Mir växt exponentiellt. Enligt ryska centralbanken beställdes 113 miljoner Mirkort under 2021.

4. Fler anställs i offentlig sektor

Enligt Elina Ribakova, chefekonom på Institutet för internationella finanser i Washington, har massarbetslösheten ännu inte slagit till i landet. Det är samtidigt en av de faktorer Kremlin fruktar mest eftersom det riskerar att öka missnöjet med regeringen. I Moskva försöker staden förebygga massarbetslöshet genom att anställa folk som fått sparken från västerländska företag.

Läs även: Unik intervju om läget i Ryssland: ”Det är som Sovjet”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS