Nedskjutna ryska stridsflygplan hittas med enkla GPS:er fasttejpade på instrumentbrädan, det säger Storbritanniens försvarsminister.

ANNONS

Förstörda ryska stridsflygplan hittas i Ukraina med enkla GPS-mottagare fasttejpade på instrumentbrädorna eftersom planens inbyggda navigationssystem är så dåliga, det sade Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace i måndags när han talade vid National Army Museum i London i går, rapporterar Business Insider.

”GPS-mottagare har hittats tejpade på instrumentbrädorna på nedskjutna ryska Su-34 så att piloterna visste var de var, på grund av den dåliga kvaliteten på deras egna system”, sade han, skriver Insider.

Stridsflygplanet Su-34 tillverkades först i Sovjetunionen under tidigt 1990-tal och är fortfarande Rysslands ledande stridsflygplan.

Pressar rysk militärutrustning

Ben Wallace kallade Rysslands invasion av Ukraina för sanslös och självförstörande samt berättade att det finns bevis som tyder på att kriget i Ukraina pressar den ryska militära hårdvaran till bristningsgränsen.

”Resultatet är att även om Ryssland har stora mängder artilleri och rustningar som de gillar att paradera, så kan de inte utnyttja dem för en kombinerad vapenmanöver utan bara ta till urskillningslösa bombardemang,” sade han, skriver Insider.

Papperskartor och trästockar

Ukraina har rapporterat många bevis på vad de kallar Rysslands försök att korrigera problem med gammal militär utrustning för att kringgå sin brist på utrustning. I april visade ukrainska trupper upp vad de sade var en rysk drönare som hade täckts med tejp och hade en plastflaska som tanklock och i mars hittade ukrainska trupper något som såg ut att vara ryska armébandage från 1978.

Ben Wallace sade i sitt tal på måndagen att ryska fordon vanligtvis hittas med papperskartor från 1980-talet och att ryska soldater använder trästockar som provisoriska skydd på lastbilar och fäster överliggande bepansring på sina stridsvagnar.

ANNONS
ANNONS

När Ryssland i måndags höll sin militärparad i Moskva för att fira segern i andra världskriget hävdade de att flyguppvisningen ställdes in på grund av vädret. I sitt tal berömde Rysslands president Vladimir Putin de ryska trupperna och slog ned på Nato och USA.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Amerikanska mördarrobotar ska hjälpa Ukraina [Dagens PS]