USA kommer att skicka sprängmedelsförsedda drönare till Ukraina. Sådana vapen brukar kallas mördarrobotar. Tanken är att kunna slå ut ryska trupper med vapen som är så små att de ryms i en ryggsäck.

ANNONS

USA har skickat tre olika drönare till Ukraina, som är tänkta att kunna träffa ryska trupper på relativt långt håll. Modellerna heter Switchblade 300, Switchblade 600 och Phoenix Ghost. Det skriver Ny Teknik.

De kallas för kamakaziedrönare, eftersom de fullbordar sin uppgift genom att flyga in i sina mål. Då sprängs både målet och drönaren. Ett mindre positivt begrepp som i bland används i sammanhanget är ”mördarrobotar”.

Enligt uppgifter till SVT har en drönarna ansiktsigenkänning och det går att programmera dem för att hitta ett visst mål.

Mordarrobotar – mot personer och fordon

Den minsta varianten av Switchblade anfaller personer och den större anfaller pansarvagnar.

Drönarna kan programmeras för att flyga över ett område och hitta ett specifikt mål med hjälp av kamera och artificiell intelligens.

Med hur stor självständighet AI:n kan fatta sina beslut framgår inte. Men kritiker brukar kalla den här sortens vapen för mördarrobotar. Även från ryskt håll verkar sådan teknik ha använts.

ANNONS
ANNONS

De olika drönarmodellerna kan användas enskilt eller i en svärm, där de kan kommunicera med varandra.

Läs också:

Debatt: Kommersiella drönare kan hjälpa Ukraina [Dagens PS]