ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Rysk råolja billig – Indien passar på

Uppdaterad: 28 mars 2022Publicerad: 28 mars 2022
rysk olja
EU ser ut att strypa importen av rysk olja inom kort. (Foto: TT)

Sedan början av mars har fem laster med rysk råolja, eller omkring 6 miljoner fat, beställts till Indien med avlastning i april. Det är ungefär hälften av den volym som skeppades under hela förra året. Priset är rekordlågt.

ANNONS
ANNONS

“Urals råolja från Ryssland säljs till reapriser”, skrev det internationella energirådet IEA härom veckan.

Indien har ökat sina beställningar på rysk olja ordentligt sedan i mars och Kina förväntas göra det samma, enligt Bloomberg.

Innan kriget bröt ut skickade Ryssland sin sista leverans av råolja till Indien i december. Indien har inte varit någon stor importör. Nu läggs alltså en jättebeställning på olja som ska komma fram i april.

USA har belagt bränslet med sanktioner och Storbritannien och EU är på väg att göra det samma. Men Kina och Indien passar alltså på att öka, och ju fler sanktionerna blir, desto billigare kan de köpa oljan. Inget av länderna har röstat för att fördöma Ryssland i FN.

Rysk råolja billig

Båda länderna har också kämpat med att hitta en strategi när bränslepriserna har rakat i höjden. Det globala oljepriset ligger i dag omkring 80 procent över priset för ett år sedan.

Matt Smith, oljeanalytiker på företaget Kpler, säger att han förväntar sig att både Kina och Indien kommer att ta chansen att köpa på sig rysk olja.

Än så länge är oljeproduktionen i Ryssland begränsad eftersom de asiatiska länderna till största delen ändå har hållit sig till sina mer traditionella handelspartners. Men råoljan erbjuds nu till låga priser.

Samir N. Kapadia, chef för handelsavdelningen på företaget Vogel Group, säger att det är lätt att förstå Indiens agerande.

”I dag är motiveringen från den indiska regeringen ekonomisk, inte politisk. Indien är alltid intresserade av en bra affär i sin oljestrategi. Det är svårt att inte tacka ja till 20 procents lägre priser på råolja, speciellt när du importerar 80-85 procent av din olja och i kölvattnet av pandemin och inbromsningeni den globala tillväxten.”

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här