Dagens PS

USA beslagtar rysk lyxyacht på Fiji

lyxyach
Megayachten Amadea strandad i Fijiis hamn i väntan på sitt öde. (Bild: Instagram)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 maj 2022Publicerad: 04 maj 2022

Fijis högsta domstol har gett USA grönt ljus att beslagta den ryskägda lyxyachten Amadea. Nu väntar en rättslig tvist kring huruvida yachtens ägare är sanktionerad eller inte, skriver Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jakten på oligarkerna och deras lyxyachter fortsätter. Denna gång handlar det om megayachten Amadea som knyts till den omdiskuterade guldmiljardären Suleiman Kerimov som för närvarande sitter fängslad på Fijji.

Amadea anlände till Fijis hamn i Lautoka den 12 april efter en arton dagar lång resa från Mexiko. Efter att ha mottagit en formell begäran om ömsesidig rättslig hjälp från den amerikanska regeringen kvarhöll Fiji den 348 fot långa superyachten, som även saknade de formella tillstånd som krävs för att lägga till.

Lyxyacht värd 3,2 miljarder kronor

Fartyget som har både helikopterplatta och mosaikbeklädd pool betingar ett värde på 325 miljoner dollar, motsvarande 3,2 miljarder svenska kronor. När Fijis högsta domstol nu ger amerikanska myndigheter klartecken att beslagta Amadea är rättsliga uppgörelser kring Kerimovs ägarskap att vänta.

Bland annat sedan den advokat som representerar företaget till vilket fartyget är registrerat har hävdat att Amadea ägs av en annan mogul som inte finns med på några sanktionslistor.

Lokala medier har i sin tur gjort gällande att lyxyachten tillhör Eduard Khudainatov, tidigare ordförande och verkställande direktör för det statligt ägda Rosneft Oil Co., ett ryskt olje- och gasbolag, som inte heller finns med på några sanktionslistor.

ANNONS

Senaste nytt

Sanktionerad sedan 2018

Beslagtagandet av Amadea belyser de svårigheter som USA och andra västerländska regeringar ställs inför när de försöker beslagta och sälja lyyachter och andra lyxtillgångar knutna till oligarker som antas ha möjliggjort Putins invasion av Ukraina.

ANNONS

Hittills har metoden inom EU, Storbritannien och USA varit sanktioner, där man gång efter annan gått hårt åt yachter, flygplan och villor med ryska kopplingar.

När det gäller Kerimov sanktionerades han i mars i år av både Storbritannien och Europeiska unionen för sina nära band till Rysslands president Vladimir Putin. Till saken hör att han även stod på USA:s sanktionslista under 2018, långt före krigets utbrott. Han står sedan tidigare misstänkt för penningtvätt och skattebrott i Frankrike.

God för 14,4 miljarder

Enligt Bloomberg är han i god för närmare 14,4 miljarder dollar och äger med sin familj 46 procent av aktierna i Polyus, Rysslands största guldproducent.

Beslaget av Amadea kommer i en tid då den amerikanska senatens majoritetsledare Chuck Schumer uttryckt en önskan om en lagändring som gör det möjligt att beslagta ryska oligarkers egendom till förmån för ekonomiskt stöd åt Ukraina.

Om Amadea går att knyta till Kerimov och beslagtas blir den ytterligare en av omkring ett dussin lyxyachter värda miljoner dollar som på senare tid samlats in av västerländska regeringar för att straffa Vladimir Putin. Fortsättning följer.

Läs även: Oligark flyr – megayacht på väg mot Suezkanalen

Läs även:  De här länderna ger mest militärt stöd till Ukraina

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS