Dagens PS

Rysare för Astra Zeneca på Stockholmsbörsen

Astra Zeneca
Astra Zeneca stod för ett historiskt ras på Stockholmsbörsen med anledning av en studie vars resultat inte var väntade. (Foto: Unsplash)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

En grön start övergick under eftermiddagen på Stockholmbörsen i rött. Ett rejält ras stod läkemedelsjätten Astra Zeneca för, sedan de gått ut med ett studieresultat för ett läkemedel mot lungcancer. Bättre gick det för byggbolaget Peab. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi börjar med Peab som redan under morgonhandeln drog iväg på Stockholmsbörsen.

Detta tack vare en skiljedom mellan Peab och Unibail Rodamco Westfield, som avser entreprenaden Mall of Scandinavia i Solna, och väntas ge byggbolaget en resultatförbättring på 400 miljoner kronor, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera.

En nyhet som trots gnissel från motparten, Unibail Rodamco Westfield, gjorde gott för Peab-aktien som steg med 7,9 procent procent.

Uppåt gick det även för klimatkontrollbolaget Munters som med en miljardorder på gång i USA sken upp på börsen.

Finanschef lämnar Azelio

Så till den mindre muntra sidan av måndagshandeln, och det krisande solcellsbolaget Azelio, som under måndagen tillkännagav att finanschefen, Gustaf Albèrt, valt att avsluta sin tjänst.

Detta efter en otursföljd kedja av förluster, där bolagets aktie sedan toppnoteringen 2021, har fallit med brutala 99 procent, vilket Dagens PS kunnat rapportera.

Trots dessa dystra nyheter låg Azelios aktie ändå på plus 2 procent strax innan stängning.

ANNONS

Studie drog ned Astra Zeneca

Så till Astra Zeneca och ett ras där “190 miljarder gick upp i rök”. Det skriver Dagens Industri om bolaget som föll med 7,9 procent.

Bakgrunden är det läkemedel mot lungcancer som Astra Zeneca tillsammans med sin japanska samarbetspartner Daiichi Sankyohar, har satsat flera miljarder kronor på, vilket Dagens PS kunnat rapportera. 

Det var när Astra Zeneca och Daiichi Sankyohar meddelade att de ser en ofördelaktig tidig trend kring den generella överlevnaden för läkemedlet, som aktien började rasa.

ANNONS

Senaste nytt

Detta då investerare sannolikt hoppats på mer konkreta detaljer kring patienternas överlevnad, och började tvivla.  Det lämnade en dyster siffra vid måndagens slut som Astra Zeneca inte upplevt på mycket länge.

Det avslutar också affärerna på Stockholmsbörsen där både breda index OMXSPI och storbolagsindex OMXS30 sjönk med 0,6 respektive 0,7 procent.

Vill du läsa mer om börs, finans och Stockholmsbörsen? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Stockholmsbörsen:

ANNONS

Peab och Munters i topp på Stockholmsbörsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS