Dagens PS

Fastighetsjätte rasar mot Peab-utspel

Peab
Byggbolaget Peab räknar efter en skiljedom med en resultatförbättring på 400 miljoner kronor men får nu mothugg. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 juli 2023Publicerad: 03 juli 2023

Byggbolaget Peab räknar efter en skiljedom med en resultatförbättring på 400 miljoner kronor men får nu mothugg: “Tvisten är inte avslutad”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver fastighetsjätten Unibail-Rodamco-Westfield efter att byggbolaget Peab sent i fredags meddelat att det andra kvartalet påverkas positivt med 400 miljoner kronor efter ett positivt utslag i skiljedomen mellan företaget Unibail-Rodamco-Westfield.

Tvisten handlar om entreprenaden att bygga shoppinggallerian Mall of Scandinavia i Solna, som Unibail-Rodamco-Westfield äger, och där Peab ansett sig ha rätt till ersättning för kostnadsökningar under projektets gång.

Unibail-Rodamco-Westfield är “förvånad” över Peabs agerande och menar att tvisten inte alls är avslutad.

Bolaget kommer att klandra skiljedomen som Peab nu refererar till och som ger byggföretaget ett resultattillskott på 400 miljoner kronor.

Tror att domen kan bli upphävd

“Vi kommer att klandra skiljedomen vid Svea hovrätt, och vi är övertygande om att det finns goda grunder för att få den upphävd”, säger Jurn Hoeksema, operativ chef för Nordeuropa på Unibail-Rodamco-Westfield, i ett pressmeddelande.

“Tvisten är inte avslutad och vi är förvånade över att Peab har gått så långt som att påstå att det inte längre föreligger några risker för Peab med hänsyn till tvisten. Vi kommer att ta tillvara alla möjligheter som står till buds för att få saken slutligt och korrekt rättsligt prövad”, fortsätter han.

Fastighetsjätten, som är listad på Parisbörsen, konstaterar att det i mars 2021 meddelades två särskilda skiljedomar om principiella frågor i målet.

ANNONS

“Domen som meddelades den 30 juni 2023 går tvärtemot dessa tidigare domar och innehåller i stort sett i varje del väsentliga fel”, enligt företaget.

Skiljedomare pekar på “allvarliga fel”

I den skiljedom som Peab nu hänvisar till skiftade två av tre skiljedomare ståndpunkt i avgörande frågor, de har “dömt ut stora summor baserat på icke-rättsliga uppskattningar”, heter det.

“Den tredje skiljedomaren i skiljenämnden har skrivit sig skiljaktig till mycket stora delar av domen. I sin skiljaktiga mening pekar han ut allvarliga fel i skiljedomen, såsom att avgörandet i flera delar strider mot de särskilda skiljedomarna, liksom mot skiljeförfarandelagen”, framhller Unibail-Rodamco-Westfield.

Läs även: Hävde bostadsköp – krävs på nära 2 miljoner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS