Aktier hos satellitbolaget Globalstar sköt iväg sedan en ny Apple-deal står klar. Bolagen ska driva en satellitdriven SOS-nödtjänst för den kommande IPhone 14.

ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat om att Globalstars aktie sköt iväg även när Apple ville samarbeta med bolaget och få till en satellitkommunikation för Iphone 13 förra året.

Nu är det alltså åter dags för aktien att blir en raket på börsen, skriver CNBC.

Aktien steg med 42 procent

Det amerikanska rymd- och satellitbolaget Globalstar såg sin aktie stiga upp med 42 procent på onsdagen sedan bolaget under ett Apple-event avslöjade att det skulle driva en satellitdriven SOS-nödtjänst för den kommande IPhone 14.

Aktien föll senare ner igen, och landade på en uppgång på omkring fem procent. Den snabba uppgången visar dock vad ett samarbete med Apple kan göra med mindre bolags aktier.

Stora intäkter

Enligt det nya avtalet med Apple kommer Globalstar nu få intäkter under nästa år på mellan 185 och 230 miljoner dollar.

”Bolaget förväntar sig att de finansiella mätvärdena förbättras avsevärt till 2026, vilket förväntas bli det första hela året med de nya satelliterna i drift”, uppger Globalstar som vidare säger att de totala intäkterna förväntas öka med omkring 35 procent jämfört med 2023-prognosen.

Globalstar lanserade sin satellitverksamhet i slutet av 1990-talet och det dröjde som sagt tills 2021 innan diskussionerna om en satellitanslutning för IPhones tog fart på allvar.

ANNONS
ANNONS

Platser där det inte finns vanlig anslutning

Apple uppgav på onsdagen att kompatibla IPhones-antenner ska kunna ansluta till en satellit och kommunicera på platser där det inte finns vanlig anslutning, och att en telefon sedan kommer kunna komprimera ett meddelande för att påskynda leveransen till en markstation, som sedan skickar meddelandet till räddningspersonal.

Läs även: Airpods Pro och Apple Watch Ultra – se bilderna [Dagens PS]