Apple jobbar enligt rykten för att få till satellitkommunikation i Iphone 13. Då sticker flera rymdaktier som en raket på börsen.

ANNONS

Iphone 13 kommer enligt en trovärdig analytiker att klara av low earth orbit (LEO) satellitkommunikation – vilket skulle innebära att användarna kan ringa eller smsa över hela planeten, även utan internetuppkoppling, skriver sajten MacRumors.

Ming-Chi Kuo, analytiker vid TF International Securities, skriver enligt MacRumors i ett investerarbrev att Apple kommer att använda sig av ett specialdesignat X60-chip från Qualcomm som klarar av satellitkommunikation. Analytikern är känd för att ha kontakter i den asiatiska tillångskedjan med insyn i Appleprodukter, enligt det amerikanska finansmagasinet Barron.

Rymdaktien steg 64 procent

Apple har inte bekräftat uppgifterna, men de tas på allvar av investerare och driver upp priset på rymdaktier, skriver Barron. Aktien i rymd- och satellitbolaget Globalstar steg med 64 procent på måndagen, då företaget enligt MacRumors-artikeln är det mest troliga alternativet för Apple i införandet av de nya funktionerna.

Konkurrenten Iridium Communications aktie steg också, med cirka 15 procent. De två bolagen har redan mer än 100 satelliter i omloppsbana på lägre höjd (LEO).

”Helig graal”

”Att tillhandahålla satellitanslutning till en smartphone har varit en helig graal som aldrig har uppnåtts”, skriver Louie DiPalma, analytiker på William Blair.

Flera andra bolag arbetar också för att göra satellitkommunikation tillgänglig över hela planeten, som Elon Musks SpaceX som utvecklar sitt eget satellitnätverk Starlink, vilket dock kräver större hårdvara för att fungera.

Bloomberg rapporterade 2019 om att Apple har ett hemligt team som arbetar med att få satellitkommunikation att fungera med företagets produkter, och att Apples vd Tim Cook prioriterar projektet. I en artikel om de nya uppgifterna bekräftar Bloombergs källor att Iphone 13 kan komma att klara av satellitkommunikation, men tidningen skriver också att i ett första skede riktar Apple in sig på en begränsad användning för nödlägen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Starlink: Bredband från Elon Musk – till hela jorden

Läs mer: Brist på komponenter till smartphone slår hårt