Rubel knyts till guldvärdet. Det överraskande beskedet kom från ryska centralbanken. 5 000 rubel motsvarar ett gram guld, och det är första gången ett lands valuta knyts till guldvärdet sedan Schweiz frigjorde sin valuta från guldet 1999.

ANNONS

Förr var det vanligt att knyta nationers valuta till guldvärdet för att underlätta internationella affärer. Dollarn var knuten till guldet fram till 1971, då Richard Nixon gjorde slut med Bretton Woods-systemet genom att frigöra dollarn från guldvärdet.

Rysslands beslut ska till att börja med gälla fram till 30 juni, enligt The Conversation. Tidigare har landet deklarerat att man bara accepterar rubel som betalningsmedel för gas, olja och andra råvaror som vete och metaller.

Rubel föll 50 procent

Rubeln rasade runt 50 procent jämfört med den amerikanska dollarn efter sanktionerna från väst efter den ryska invasionen av Ukraina – dock har den sedan dess återhämtat sig och under april legat nära nivåerna före invasionen jämfört med dollarn.

Läs även: Kris för svenska kronan? Bara något starkare än rubeln [Dagens PS]

Målet med Rysslands ekonomiska beslut att låsa valutan mot guld är att göra rubeln mer attraktiv. Enligt The Conversation kan det också vara ett led i Rysslands och Kinas försök att försvaga den amerikanska dollarns dominans som global reservvaluta.

Rubel knyts till guld – första landet sedan 1999
Rubelns värde kan hållas uppe om Västvärlden inte klarar sig utan rysk gas och olja. Foto: TT

Väst kan hålla värdet uppe

Vad som händer med rubeln är nära knutet till efterfrågan på rysk energi, skriver The Conversation. Om Västvärldens länder skulle införa ett omedelbart stopp för rysk olja och gas skulle rubeln, och den ryska ekonomin, rasa. Om Väst däremot inte klarar annat än en långsam nedtrappning av importen av rysk energi kan efterfrågan hålla värdet på rubeln uppe.

Läs även: Makro: Så illa ställt är det med Rysslands ekonomi [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kris för svenska kronan? Bara något starkare än rubeln [Dagens PS]

Rättelse: I en tidigare version av texten förekom en felberäkning av rubelns växelkurs.