Under fjolåret låg coronapandemin som en våt filt över riskkapitalfondernas verksamhet. Nu gör de europeiska fonderna återtåg och sätter en rekordtakt i företagsköp.

ANNONS

Det börjar åter bli fart i företagsuppköpen i Europa. Under 2021 har riskkapitalfonderna arbetat i ett högt tempo för att sätta deras kapital i arbete.

Sedan årsskiftet har riskkapitalfonder aviserat företagsuppköp i Europa till ett värde av 29 miljarder dollar, motsvarande 240 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg News.

Även svenska riskkapitalfonder finns med på listan över tilltänkta jätteaffärer som kan ske under året.

Nytt rekord

Jämfört med samma period föregående år motsvarar de aviserade affärerna en uppgång med 60 procent. Vidare är det även den högsta summan någonsin under tidsperioden, enligt data sammanställt av Bloomberg.

”Det är svårt att överdriva det” säger Anthony Diamandakis, chef över global kapitalförvaltning på Citigroup.

”Det är en stor sannolikhet att vi får se en jumboplacering i år”, fortsätter han.

En jätteaffär som kan gå av stapeln sker i svensk regi. Bloomberg har tidigare rapporterat att svenska riskkapitaljätten EQT har för avsikt att förvärva nederländska telekomoperatören KPN.

ANNONS
ANNONS

I nuläget har vare sig EQT eller KPN kommenterat det potentiella förvärvet men affären kan landa norr om 13 miljarder kronor, cirka 105 miljarder kronor.

Läs mer: Intensiv morgon – då rusar aktien till nytt rekord [Dagens PS] >>