En stark rapport och ett förvärv som marknaden gillar. Riskkapitalfirman handlas nu på nya rekordnivåer.

Riskkapitaljätten EQT:s aktie rusar med cirka 13 procent i under handeln fram till lunchtid. Med en toppnotering på 255,40 kronor per aktie satte bolaget också ett nytt kursrekord.

Kursrallyt sker efter att bolaget meddelat förvärvet av fastighetsinvesteraren Exeter Property för 1 870 miljoner dollar, cirka 15,5 miljarder kronor – som görs av EQT själva och inte någon av bolagets fonder.

EQT presenterade också sin årsrapport där de lyckades att slå analytikernas förväntningar, rapporterar Di.

Slår förväntningarna

I samband med årsrapporten meddelar EQT att de höjer utdelningen från 2,20 till 2,40 kronor per aktie.

Jämfört med 2019 redovisar riskkapitalfirman en vinstökning på 69 procent med ett resultat som uppgår till 305 miljoner euro, cirka 3 miljarder kronor.

Det rapporterade resultatet överstiger marknadsförväntningarna med 43 procent, skriver Di med hänvisning till en sammanställning av Infront.

ANNONS
ANNONS

Fastighetsexpansion

Nyförvärvet Exeter Group har enligt EQT cirka 10 miljarder dollar i förvaltat kapital, motsvarande 83 miljarder kronor, och ska integreras i EQT:s affärsområde EQT Real Assets, skriver Di.

”Sammanslagningen accelererar EQT AB:s strategiska tillväxtambition inom Real Estate och skapar en tematisk investeringsplattform med global räckvidd”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Exeter Groups ägare får betalt i en blandning av kontanter och nyemitterade aktier.

”Vi har väldigt höga krav vid strategiska förvärv, och Exeter är ett av få bolag vi har identifierat som möter dessa kriterier och dessutom med råge”, säger Christian Sinding, vd på EQT, i en kommentar.

EQT har ökat med 102 procent på Stockholmsbörsen under de senaste 12 månaderna.

Läs mer: Så ska riskkapitalbolaget bygga en nordisk redarjätte [Dagens PS] >>