Stockholmsbörsen rusar obehindrat. Experterna tror på en fortsatt stigande börs, men varnar samtidigt för hoten som tornar upp sig.

Börsen har återhämtat sig snabbt.

Sedan botten förra mars har den rusat nära 72 procent fram till fredagens stängning.

Återhämtning i USA

Den senaste veckans nervositet på marknaderna beror framför allt på att den amerikanska ekonomiska återhämtningen kan få både inflationen och räntorna att skjuta i höjden.

Obefogad oro menar Jonas Thulin, förvalt­ningschef på Erik Penser Bank.

”Jag tycker att det är en kor­kad diskussion att det skulle slå mot börsen. Vi lever i en värld där stigande inflation och stigande ränta samexis­terar med en stigande börs och vi är inte i närheten av de rörelser som krävs för att vi ska ta ned risk”, säger Jonas Thulin till Di.

ANNONS
ANNONS

Han får medhåll av Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Risker i slutet av året

Hon tror att vi kommer få se starka andra och tredje kvartal, allt eftersom restriktionerna lättar, men att riskerna tornar upp sig under fjärde kvartalet i år och första kvartalet 2022.

”Man ska vara ödmjuk för viruset. Visar det sig att stora delar av världen inte är vacci­nerad det fjärde kvartalet och det kommer mutationer som vaccinationerna inte biter på finns det stora risker för att politikerna inför nya restrik­tioner”, säger Annika Winsth till Di.

Vidare säger hon att det största hotet mot den stigande börsen är central­bankernas penningpolitik – där det finns en risk att de ”bidrar till nästa bubbla” genom att inte kunna backa ur sina stöd.

Läs mer: Stockholmsbörsen går mot rekordår

ANNONS
ANNONS