Det ser ut att blir ett rekordår på börsen. Den sammanlagda värderingen på runt 200 miljarder kronor för de börsaktuella bolagen överstiger värdet på samtliga noteringar på Stockholmsbörsen under hela 2010-talet.

ANNONS

”Det är ett väldigt hett och attraktivt noteringsklimat nu. Vi kommer se många roliga och bra bolag noteras i år”, säger Adam Kostyál, europeisk noteringschef på Nasdaq, som äger Stockholmsbörsen, till Di.

Årets största notering

Om betalteknikbolaget Trustly noteras i Sverige, blir det årets största notering, som enligt uppgifter till Di värderas till mellan 60 och 100 miljarder kronor.

Adam Kostyál säger vidare att Nasdaq inte har tackat nej till bolag som vill inleda en noteringsprocess för att arbetsbördan skulle vara för hög, men klargör samtidigt:

”Däremot betyder inte det att alla bolag som inleder en process hos oss automatiskt får ett ja.”

Enligt statistik från analysföretaget Dealogic uppgår den sammanlagda värderingen för de största bolagen som närmar sig börsen till runt 200 miljarder kronor. Det är 10 miljarder mer än värdet på samtliga börsintroduktioner på Stockholmsbörsen under hela 2010-talet.

ANNONS
ANNONS

Låga räntor

John Hernander, fondförvaltare på Nordea, säger till Di att ”det är många bolag som vill notera sig för att dra för- del av det starka börsklimatet och de låga räntorna”.

Samtidigt, säger han, finns det en osäkerhet kring pandemin och tecken på att inflationen kan gå upp – vilket kommer få räntorna att stiga.

”Därför behövs en balanserad prisdiskussion när bolagen ska till börsen, så det inte blir fler noteringar som dras tillbaka för att man inte kommer överens om priset.”

Läs mer: Hitta vinnaraktier – leta bland förlustbolag

 

 

ANNONS
ANNONS