Dagens PS

Rika fransmän planerar flykt

Franska förmögna hotar lämna landet efter valet
Emmanuel Macron rättar till slipsknuten. Det finns mer att rätta till, menar förmögna fransmän som nu hotar med att lämna landet. (Foto: Mark Schiefelbein/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Det franska parlamentsvalet har lämnat landet i en osäker politisk situation. Nu funderar vissa förmögna på att emigrera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra helgen genomfördes andra omgången av det franska parlamentsval, som president Emmanuel Macron utlyste efter EU-valet.

Det högerextrema Nationell samling, som haft drömmar om egen majoritet, slogs tillbaka och blev bara tredje största parti.

Störst blev en vänsterkoalition och näst störst presidentens egen rörelse.

Samtidigt gav valet ett oklart politiskt läge där det fortfarande är oklart vem som ska få uppdraget att bilda regering.

Rika och oroliga

Att vänstern blev den största grupperingen har gjort de mest förmögna oroliga, eftersom vänstern i sitt program hade vissa skattehöjningar för dessa grupper.

Inför risken att behöva bidra till välfärden i något högre utsträckning, funderar vissa av de rikaste invånarna på att lämna Frankrike, skriver Bloomberg.

“Människor som kan lämna kommer att lämna om extrem politik antas”, säger Emmanuel Angelier, ordförande för och medgrundare av La Financiere d’Orion, ett företag inom förmögenhetsförvaltning.

ANNONS

“Frankrike skulle inte längre vara attraktivt för utlänningar, och de rika skulle lämna”.

ANNONS

Senaste nytt

”Panikslagna”

Angelier är en av de förmögenhetsrådgivare som fått samtal från ”panikslagna kunder” under fyra veckor valkampanj och två omgångar röstningar.

Några ska redan ha sänt kapital utomlands och börjat undersöka möjliga nya bostadsorter, enligt Angelier.

“Vi har nya kunder, toppchefer som frågar vad de kan göra för att skydda sig själva”, säger Xenia Legendre på advokatfirman Hogan Lovells.

“Efter Brexit kom det en tillströmning av bankirer till Frankrike, men dessa höginkomsttagare kommer att lämna eftersom de inte vill betala mer skatt”, konstaterar hon.

Vill slippa bidra

Vänsteralliansen vill återinföra en bredare förmögenhetsskatt och höja inkomstskatterna för höginkomsttagarna.

ANNONS

“Vissa människor överväger om de ska stanna i Frankrike,” säger Legendre.

“Det finns mycket internationell rörlighet nu, folk flyttar runt så frågan blir om flytt kan hjälpa dem att optimera sin finanspolitiska situation”, tillägger hon med en elegant omskrivning av risken att behöva bidra mer solidariskt till vård, skola och omsorg.

Frankrike är hemvist för några av världens rikaste, inklusive LVMH:s Bernard Arnault och L’Oreal-arvingen Francoise Bettencourt Meyers.

Antalet dollarmiljonärer i landet väntas öka med 16 procent  de kommande fem åren, enligt UBS Global Wealth Report 2024 som publicerades onsdag.

Skjuter upp beslut

Men i det politiskt oklara läge som råder gör de rika på stället halt.

”Beslut om investeringar, uthyrning och fastighetsaffärer har skjutits upp och jakten på riskkapital avbrutits”, säger Patrick Martin, chef för Frankrikes affärslobby Medef.

Julien Magitteri, privat förmögenhetsrådgivare och grundare av Barnes Family Office by Come, hävdar att några av hans kunder inte ens väntade på den andra omröstningen i valet innan de flyttade kapital till mer stabila platser som Schweiz och Luxemburg.

ANNONS

“Utländska investerare tar mycket mer tid nu för tiden för att slutföra verksamheten,” säger han.

“Vi har haft ett klimat av förtroende och stabilitet. Inom loppet av några dagar har detta utplånats och det är ytterst oklart vad som komma skall”.

Läs mer:

Vem blir Frankrikes nya premiärminister? Dagens PS

Le Pen slogs tillbaka – Frankrike åt vänster. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS