Dagens PS

Rekordutdelning hägrar: 312 miljarder i potten

miljarder
Läkemedelsjätten Astra Zeneca med vd Pascal Soriot är det storbolag på Stockholmsbörsen som i år delar ut mest pengar till sina aktieägare: 47,8 miljarder kronor. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 mars 2024Publicerad: 01 mars 2024

Har du positionerat dig rätt? Här är storbolagen på Stockholmsbörsen som ger mest klirr när utdelningarna i år har ökat med 43 miljarder kronor till nytt rekord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snart kan aktieägarna gnugga händerna i en ännu en rekordutdelning och Privata Affärer har listat vilka storbolag på Stockholmsbörsen som delar ut mest.

Totalt ska 312 miljarder kronor skiftas ut och en del är mer lyckligt lottade än andra, allra mest får aktieägarna i bankerna och telekomsektorn när vårens utdelningar nu ökar med 16 procent i OMXS30-bolagen, framgår det.

Tidningens sammanställning visar att Astra Zeneca, Volvo och de fyra storbankerna tillsammans svarar för hela 60 procent av den totala utdelningen.

Astra delar ut mest av OMXS30-bolagen

Här är de fem största direktavkastarna vid årets utdelningsfest: Handelsbanken A, Nordea, Tele2 B, Telia och SEB A.

Handelsbanken toppar även ligan i höjd utdelning och pytsar i år ut 25 miljarder kronor mot 15 miljarder i fjol, bland annat tack vare en föreslagen extrautdelning.

I Volvo kan aktieägarna se fram mot en utdelning på 37 miljarder kronor, det kan jämföras med en utdelning på 29 miljarder förra året.

Allra störst utdelning ger emellertid Astra Zeneca: 47,8 miljarder kronor.

ANNONS

Näst mest pengar delar Nordea ut: 37,2 miljarder kronor.

Det här berättar alltså Privata affärer och uppger att fler svenska bolag även tagit fasta på den amerikanska trenden med återköp av aktier i stället för kontant utdelning.

Det ska sägas att Dagens Industri uppger att drygt 380 miljarder kronor ska skiftas ut enligt förslagen från storbolagens styrelser till aktieägarna på vårens årsstämmor, inklusive alla aktieslag och preferensaktier.

Läs även: Spiltans vd: Vi missade 10 000 procent i avkastning Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS