Dagens PS

Rekordstor guldsmuggelhärva i Hongkong

Tullen på Hongkongs internationella flygplats har gjort ett rekordstort beslag av smugglat guld. (David Wong-South China Morning Post/AP/TT)
Tullen på Hongkongs internationella flygplats har gjort ett rekordstort beslag av smugglat guld. (David Wong-South China Morning Post/AP/TT)
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

Guld som förklätts till maskindelar. Det upptäcktes av tullen i Hongkong i slutet av mars. Beslaget är det största någonsin i Hongkong, sett till värdet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den 27 mars som maskindelar på väg till Japan fastnade i tullen på Hongkongs internationella flygplats. Två luftkompressorer med en ovanlig vikt och struktur fångade tulltjänstemännen uppmärksamhet.

Vid en grundligare undersökning upptäckte de att delar av guld gjutits in och kamouflerats till kugghjul, skruvar och motorkärnor som integrerade delar i luftkompressorerna, berättar myndigheterna i Hongkong, enligt brittiska BBC.

Smuggelgodset innehöll hela 146 kilo guld till ett uppskattat värde på mer än 10 miljoner amerikanska dollar.

Misstänkt gripen

Den 3 april kunde en 31-årig man gripas misstänkt för inblandning i smugglingen. Den gripne mannen har dock släppts mot borgen i väntan på vidare utredning. Han riskerar att dömas till upp till sju års fängelse.

Ett sätt att undvika lokala skatter

Tullmyndigheterna i Hongkong misstänker att ett brottssyndikat ligger bakom operationen och att guldsmugglingen var ett försök att undvika lokala skatter.

Hongkong är ett av världens största nav för guldhandel. Den ädla metallen brukar anses som en trygg investering i osäkra tider. På senare tid har priset på guld varit rekordhögt.

ANNONS

Läs mer: Guldfebern snart slut? ”Mycket sårbart”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS