London stängs ner – igen. Pundet och Londonbörsen störtdyker. Den nya virusstammen i England sätter käppar i det brittiska maskineriet. 

Kunde det bli värre än det redan var? Om man frågar britterna – så är svaret ja.

Stoppar transporter 

Den extra smittsamma virusstammen av coronaviruset – stoppar för närvarande frakter över Engelska kanalen. Detta samtidigt som förhandlingarna med EU missade ännu en deadline.

Frankrike, Irland och Nederländerna har stoppat samtliga transporter över Engelska kanalen. Det innebär svår logistik inför julen – eftersom 10 000 lastbilar transporterar varor mellan engelska Dover och franska Calais. Varje dag, uppger Di.

Utesluter britter

Många länder har dessutom beslutat att inte tillåta flygpassagerare från Storbritannien. Bland länderna finns Sverige.

Beslutet skapade kaos för tusentals brittiska turister under måndagen, där resenärerna inte släpptes in på resmålen.

ANNONS
ANNONS

Även avtalet mellan Storbritannien och EU har hamnat i kläm. Risken är stor att det inte är färdigt att träda i kraft den 1 januari. Det, i sin tur, innebär hotande leveransproblem under årets första månad, och stora köer vid Storbritanniens gräns.

I Storbritannien innebär de nya strikta covid-restriktionerna ännu en ekonomisk baksmälla.

Pundet rasar

Det kommer orsaka den största recessionen på över 300 år.

En sammanställning av prognoser som publicerades förra veckan – visar på ett brittiskt BNP-ras på 10,9 procent i år, och en bara hälften så stor uppgång, 5,4 procent, nästa år.

Även Londonbörsen och pundet har sett bättre dagar. Båda föll under måndagen.

ANNONS
ANNONS

Pundet föll med omkring 2,5 procent mot dollarn – vilket är det största fallet sedan mars, när virusoron orsakade flykt till den amerikanska dollarn.

Läs mer: Glädjeskutt för svenska kronan