Dagens PS

Rekord för militärutgifter i världen – över 2 biljoner dollar

Militärutgifter
Ryska stridsvagnar i Ukraina. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 apr. 2022Publicerad: 25 apr. 2022

För första gången ligger globala militärutgifter på årsbasis över 2 biljoner dollar (2,133 biljoner dollar) under 2021. Siffran ser ut att växa ytterligare framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2021 spenderade världens länder 2 133 miljarder dollar, motsvarande 20 586 miljarder kronor, på militären. Det är en ökning i reella kostnader på 0,7 procent, enligt en rapport från Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) på måndagen.

“Accelerera och intensifieras”

Efter en kort period av minskade försvarsutgifter under perioden 2011-2014 har siffran nu växt varje år de senaste sju åren. Det ser dessutom ut att bli rejäl tillväxt på försvarsfronten under 2022. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har en rad europeiska regeringar lovat stora tillskott i försvarsbudgeten, däribland Tyskland som lovat att öka sina utgifter med hela 100 miljarder dollar.

“Europa var redan på en ökande trend, och denna trend kommer att accelerera och intensifieras. Vanligtvis sker förändring långsamt, tills du är i en kris och sedan händer förändringar verkligen. Jag tror att det är där vi är nu”, säger Lucie Beraud-Sudreau, Director of the Military Expenditure and Arms Production Programme på SIPRI i en intervju med Bloomberg.

USA har störst militärutgifter

USA är fortsatt det land som spenderar överlägset mest på militärutgifter – 801 miljarder dollar under 2021 enligt SIPRI. Landet har stått för 39 procent av världens totala militärutgifter det senaste decenniet. Därefter kommer Kina.

Mycket fokus ligger på kostsam utveckling av nya moderna vapensystem. Men SIPRI ser också att många länder kommer att öka utgifterna kring mer grundläggande saker.

“Du ser att många av de ryska styrkornas utmaningar är relaterade till saker som logistik, bränsle, däck och säker kommunikation. Att köpa det där kan vara mindre synligt, men situationen i Ukraina har visat för externa observatörer hur viktigt det är för att föra krig”, säger Lucie Beraud-Sudreau på SIPRI till Bloomberg.

ANNONS

Läs även: Rysslands militärutgifter blott 6 procents av USA:s

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS