Vid en razzia idag slog polis och Ekobrottsmyndigheten till mot Ica-handlarnas förbund, uppger Dagens Industri på tisdagen. Enligt uppgifter till tidningen finns misstankar om grovt insiderbrott.

ANNONS

DI uppger att Ekobrottsmyndigheten, EBM, bekräftar tillslaget mot Ica-handlarnas Förbunds huvudkontor i Solna. Misstankarna gäller grovt insiderbrott i samband med att förbundet och AMF köpte ut Ica från Stockholmsbörsen.

”Syftet har främst varit att inhämta information om budprocessen”, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare på EBM till DI.

Aktien rusade veckor före budet

I början av november i fjol lade AMF och Ica-handlarnas förbund ett utköpsbud på 534 kronor per aktie. Affären fullföljdes, och aktien avnoterades från börsen i januari i år, vilket Dagens PS rapporterat om.

Veckorna före budet rusade Icas aktier, och det förekom spekulationer om att någon som kände till det kommande budet passat på att förse sig med aktier. När budet presenterades låg det 11 procent över aktiekursen, enligt Dagens Industri.

Eva Burén, som är kommunikationschef på Ica-handlarnas Förbund säger till Dagens Industri att Ekobrottsmyndigheten bett att få ut material.

ANNONS
ANNONS

Husrannsakan hos privatpersoner

Kammaråklagare Jonas Myrdal vill inte säga något om de brottsmisstankar som ligger bakom tillslaget, förutom att utredningen visar att det finns grund för de spekulationer som förkom runt budet i november.

 

”Den kraftiga kursuppgång som startade cirka en månad före budet har rimligen till stor del berott på omfattande läckage rörande budet på Ica”, säger Jonas Myrdal enligt DI.

”Vad som hittills framkommit i vår utredning ger stöd åt den bilden”.

Myrdal säger också att det informationsläckage som föregick utköpsbudet ”måste närmast betraktas som ett misslyckande för svensk värdepappersmarknad”.

Myrdal berättar också att husrannsakan skett hos ”ett mindre antal” privatpersoner.

ANNONS
ANNONS

”För närvarande är utredningen inriktad på dessa”, säger Myrdal till DI. ”Vi har dock förhoppningar om att den fortsatta utredningen ska leda till misstankar mot fler personer”.

Det tycks i nuläget inte finnas några misstankar som rör AMF.

Läs även: Razzia mot tech-vd – misstänks för grovt insiderbrott [Dagens PS] 

Läs även: Kända miljardärer tror på friande dom [Dagens PS]