Världens centralbanker fortsätter att tanka guld och siffrorna kan vara större i verkligheten än statistiken visar.

ANNONS

Att investera i guld kanske ändå inte är en så dum idé. I alla fall inte om man vill följa trenden hos många av världens centralbanker som fortsätter att fylla på sina lager med ädelmetallen.

Investera i guld

När Federal Reserve förväntas höja räntan ytterligare efter nästa möte i november, kan dollarn falla och då är det bra att istället investera i ädelmetaller som guld anser proffsen.

Centralbankerna köpte 20 ton guld i augusti, enligt World Gold Council, en siffra som dock minskade från 37 ton månaden innan, berättar Kitco News.

Samtidigt kan den verkliga siffran vara mycket högre eftersom centralbanker som Rysslands köper upp sina egna guldlager utan att rapportera det.

Hemliga guldplaner

Även Kina håller sina guldplaner relativt hemliga. I augusti köpte landet in nära sex ton guld från Schweiz, den största leveransen av guld sedan april 2020.

”Vi har inte mycket information om vart guldet tar vägen”, uppger Nitish Shah, chef för råvaruforskning på kapitalförvaltaren WisdomTree.

Överhuvudtaget har centralbankerna fyllt på sina guldlager de senaste månaderna där Turkiet, Uzbekistan och Kazakstan leder ligan där statistiken finns tillgänglig. Turkiet köpte nio ton guld i augusti, och ökade därmed sina totala reserver till 478 ton, medan även Uzbekistan nådde upp till knappt nio ton för den tredje månaden på raken.

ANNONS
ANNONS

Med en ränta som fortsätter uppåt och svajiga börser är det kanske trots allt klokt att göra som centralbankerna och investera i guld framöver.

Läs även: Kinas hemliga guldreserv – början till slutet för dollarn? [Dagens PS]

Läs även: Zimbabwes guldexperiment mot hyperinflation [Dagens PS]