Kina har köpt enorma mängder guld i hemlighet enligt experter. Kan det vara början till slutet för dollarns dominans i finanssystemet?

ANNONS

Kina har mycket mer guld än någon vet om. Experter säger att landet har samlat tonvis med den ädla metallen. Målet? Att tillsammans med Ryssland och de andra BRIC-allierade (Indien, Brasilien och Sydafrika) introducera en ny internationell reservvaluta, som stöder sig på guld.

”Guldet går från Väst till Öst”, säger Francis Hunt, analytiker, enligt GSI Exchange.

Kina backar ny valuta

Det finns spekulationer om att nya digitala valutor kommer, en BRIC-valuta och en från Kina som kan hota dollarn som världshandelsvaluta. Har Kina nog mycket guld för att backa upp en digital valuta?

Hunt tror det, enligt GSI Exchange. Han tror att det till och med kan hända mycket snart, kanske inom några månader. Att det i så fall händer beror på världsläget och energikrisen, enligt Hunt.

Vintern avgör i Europa

”Ryssland och Kina – för trovärdighet eftersom det här är ett nytt system – hur kommer de att vara annorlunda?” säger Hunt. ”Alla kommer att tvivla på de statliga monetära systemen efter problemen, reaktionerna, lösningarna.”

”Vi är på väg mot det sista mega-problemet, norra halvklotets vinter och energikris”, fortsätter han.

Francis Hunt spekulerar i BRIC tänker använda sig av guld för att ge den nya digitala valutan trovärdighet. Han förväntar sig att Kina avslöjar ett enormt guldinnehav, och att den nya digitala valutan kommer i samband med det.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Råvarufonden som tjänar multum på energikrisen [Dagens PS]

Läs även: Zimbabwes guldexperiment mot hyperinflation [Dagens PS]