Kinas efterfrågan på järnmalm har sjunkit i samband med dess fastighetskris. Nu kommer landet också att ta sin ”Blå himmel”-policy i bruk, skriver CNBC. Det kan resultera i ännu mer sänkta järnmalmspriser.

ANNONS

UBS ser att den kinesiska efterfrågan på järnmalm har ökat den senaste månaden, men nu kommer den att sjunka igen. Det kommer att sänka priserna på hela världsmarknaden och påverka alla bolag, exempelvis också svenska LKAB.

Den snabba och korta uppgången relaterade till att många bolag samlar på sig lager inför en specifik helg.

Dessutom kommer efterfrågan nu att minska eftersom man tillämpar en ny policy för att få bukt med sina luftföroreningar i Kina.

Tusentals industrianläggningar och kemiska anläggningar kommer att stängas tillfälligt för att förbättra luftkvaliteten. Det kommer att dämpa efterfrågan, som redan var dämpad till följd av fastighetskrisen.

Billigare järnmalm sänker aktier

Den globala efterfrågan på järnmalm har försvagats. Tackjärnsproduktionen minskade med sju procent från augusti förra året.

Gruvföretag som tillhandahåller järnmalm kan påverkas av det här. CNBC pekar särskilt ut jättarna Rio Tinto och Anglo American. Rio Tintos export från norra Australien minskar med en procent i tredje kvartalet, i jämförelse med förra året. Aktien har fallit med 20 procent och förväntas falla med mer än 11 procent till, enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt är det inte bara nedgång som väntar. Australiensiska BHP och Fortesque Metals kan komma att öka sin produktion ytterligare, enligt CNBC. Men med fallande priser kommer bolagen att behöva kontrollera sina kostnader hårdare för att behålla sin plats på den globala marknaden.

Läs också:

Ökad stålproduktion efter stimulanser i Kina [Dagens PS]