Regeringen i Kina har planer på stimulansåtgärder som ska stödja landets järn- och stålindustri, skriver CNBC. Internationella gruvföretag stödjer planerna, som de flesta tror ska innebära en ökad efterfrågan.

ANNONS

Flera järnmalmsproducenter ser ljuset i tunneln efter den kinesiska regeringens planer på  stimulanser för att stödja stålindustrin. Åtgärderna kommer i en tid då ekonomin är eftersatt och fastighetsindustrin i Kina är i fortsatt kris. Stål är en viktig råvara bland annat i fastighetsbranschen, men också inom annan industri.

Efterfrågan på stål är fortsatt stor och lagren i de kinesiska hamnarna sinar, enligt CNBC.

Regeringen i Beijing har mött situationen med stimulansåtgärder, bland annat investeringar från banker och 300 miljarder yuan som har öronmärkts för infrastrukturutgifter.

Stålproduktion kommer att öka i Kina

Även om det finns oklarheter kring hur stor efterfrågan är så kommer den att bestå, menar flera aktörer.

”Marknaden är cyklisk, den bestäms generellt av utsikterna för stålproduktion i Kina … och där producerade man förra året drygt en miljard ton råstål”, säger Elizabeth Gaines, vd på Fortescue Metals Group till CNBC.

En avmattning i efterfrågan och produktionen av stål kan peka på svagheter i den kinesiska ekonomin och försämra intäkterna för järnmalmsbolag.

ANNONS
ANNONS

Fortescues vinst har fallit på senaste tiden till följd av nya ekonomiska förhållanden i Kina. I och med stimulanserna tror man emellertid att efterfrågan kommer att öka igen.

Läs också:

Allt fler svenska företag fimpar Kina [Dagens PS]