Dagens PS

Trävirke ner 40 procent: "Bubblan har spruckit"

Trävirke
Priserna på trävirke dyker i USA. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 01 juli 2021Publicerad: 01 juli 2021

Priserna på terminer på trävirke i USA har gått ner 40 procent bara i juni, den värsta månaden sedan 1978 för byggmaterialet. Hittills i år är priserna ner 18 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priserna på trävirke i USA gick upp, upp och upp i våras, och nådde den 7 maj toppen med sex gånger högre priser än vid pandemibotten i april 2020. Men nu går fallet lika snabbt nedåt igen.

“Den stora virkesbubblan 2021 har spruckit”, skriver CNBC.

Positivt tecken – för inflationen

Tappet i priserna på trävirke kommer samtidigt som amerikanerna börjar åka på semester igen när vaccinationsgraden gått upp och den ekonomiska återhämtningen går för full maskin. Det har lett till att färre stannar hemma och renoverar och startar byggprojekt.

Pristappet på trävirke får dock vissa att dra en lättnadens suck – när det gäller inflationen.

“Denna nedgång tyder på att orsaken till den inflationen – den bristande matchningen mellan utbud och efterfrågan – inte kommer att bestå för evigt”, säger Brad McMillan på Commonwealth Financial Network till CNBC.

”I takt med att leverantörer inom olika branscher får sina handlingar kommer dessa brister att försvinna tillsammans med inflationen. Det ser ut att hända för virke nu och kommer att hända för andra ingångar senare.”

“Dubbelt så mycket som före covid”

ANNONS

Terminspriserna på trävirke är ner för den sjätte veckan i rad, och hela uppgången under 2021 har utraderats. Priserna är dock fortfarande en bra bit över botten i april 2020.

”Det var en bubbla men det är fortfarande dubbelt så mycket som det var före covid”, säger Peter Boockvar på Bleakley Advisory Group.

Pristappet i USA har dock inte slagit igenom i Sverige ännu. I mitten av juni rapporterade SVT om virkesbrist i stora delar av landet och stigande priser.

“Efterfrågan är mycket större än vad den brukar vara – priserna stiger och det byggs som aldrig förr”, sa Henrik Wickström, chef på Stånga brädgård till SVT.

Trävirke

Priserna på trävirke störtdyker. (Grafik: CNBC)

Läs mer: Prisrekord på virke – mumma för Sverige

Läs mer: Nu varnar Karl Hedin – prisras på virke

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS