Prisrekord på virke – mumma för Sverige

Uppdaterad: 03 maj 2021Publicerad: 03 maj 2021
Priserna på virke har femdubblats på tio år. (Foto: Pexels)

När pandemin för drygt ett år sedan satte klorna i världsekonomin var kanadensiska och ryska sågverk snabba med att dra ned produktionen. Det skulle de inte ha gjort.

ANNONS
ANNONS

När efterfrågan ganska omgående tog fart igen blev det efterfrågeöverskott med prisrally på virke (lumber) som resultat. De senaste tolv månaderna har priset nästan femfaldigats. Det är en extrem prisuppgång. Fram till mars förra året hade priserna i princip varit oförändrade i nio år.

Mumma för Sverige

Det här är naturligtvis mumma för såväl landets sågverksägare som Sverige. Efter Kanada och Ryssland är nämligen Sverige världens tredje största virkesexportör.

De svenska virkespriserna har ännu inte hunnit anpassa sig efter den internationella uppgången. Men det lär komma. De senaste månaderna är prisuppgången ändå 50 procent.

Bergs dåliga timing

Någon som inte får så stor glädje av bonanzan i virkespriserna är Stockholmsbörsens enda noterade sågverk, Bergs Timber. I juni förra året såldes alla svenska sågverk. Nu återstår bara ett par baltiska sågverk. Det motsvarar förvisso fortfarande en tredjedel av omsättningen men timingen kunde varit bättre.

Läs mer från Investerardygnet >>

ANNONS
ANNONS