Dagens PS

Stämning på 4,4 miljarder efter kaoshandel med nickel

nickel
London Metal Exchange stäms på 4,4 miljarder. (Foto: CC)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 juni 2022Publicerad: 06 juni 2022

Efter kaoset kring metallen nickel stäms London Metal Exchange på hela 4,4 miljarder kronor av Elliott Investment Management.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under mars månad var handeln med nickel på London Metal Exchange var stängd i mer än en vecka efter en historisk ”short squeeze” av nickel som fick hela sektorn att storma, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Nu börjar de juridiska konsekvenserna komma. Fondmäklaren Elliott Investment Management stämmer London Metal Exchange på hela 456 miljoner dollar, motsvarande 4,4 miljarder svenska kronor, rapporterar Fortune.

LME stoppade handeln i en vecka och ställde in transaktioner för miljarder dollar. Börsen utreds också av brittiska finansmyndigheter. Elliotts stämningsansökan ifrågasätter beslutet att avbryta affärer och hävdar att det var “olagligt på offentligrättsliga grunder och/eller utgjorde en kränkning av deras mänskliga rättigheter”.

Aktivistinvesterar-bolaget Elliott är känt för att driva en hård linje med bland annat en 15-årig konflikt med Argentina om skulder.  Nickelmarknaden har fastnat i ett limbo med låg omsättning och volatilitet sedan krisen, skriver Fortune.

Läs även: Blankare av nickel orsakade panikstängning av råvarubörs

Läs även: Storspelare bakom den trasiga marknaden för nickel

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS