Dagens PS

Blankare av nickel orsakade panikstängning av råvarubörs

Stock market exchange.jpg
Nickelmarkanden stängd över en vecka efter historisk ”short squeeze”. (Foto: TT)
Daniel Bylund
Daniel Bylund
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

Råvarubörsen London Metal Exchange planerar att öppna sin handel av nickel den 16 mars, efter en blankare ledde till panikstängning, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handeln med nickel på London Metal Exchange har varit stängd i en vecka efter en historisk “short squeeze” av nickel som fick hela sektorn att storma. I mitten av det här kaoset stod den kinesiska investeraren Xiang Guangda.

Short squeeze tvingade upp priset för blankare

Det var under förra veckan som Xiangs stora blankningsposition i nickel tvingade honom att ingå ett stilleståndsavtal med sina banker för att undvika ytterligare “margin calls” och riskera en ny “short squeeze” när börsen väl öppnar igen.

Priserna på nickel ökade med över 250 procent under 24 timmar och med Xiangs blankningsposition på 150 000 ton nickel innebar det stora kostnader att täcka.

Begränsar prissvängningar

För att undvika kraftiga prissvängningar som utlöser “margin calls” kommer börsen att begränsa dagliga prisrörelser i nickel så de inte blir högre än 15 procent upp eller ned sett till aktuellt dagspris för nickel.

Alla mäklare kommer att behöva avslöja alla sina klienters innehav i nickel, om de överstiger 600 ton samt anledningen till deras innehav.

Under måndagen meddelade Xiang att de inte kommer att sälja förrän marknadsförhållanden är normala. Bolaget ligger i förhandlingar om att säkra lån för att kunna stoppa sin korta position, samtalen beräknas fortsätta under uppehållsperioden.

Läs mer: Brist på nickel ny utmaning för biltillverkare

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS