Saudiarabien för diskussioner om att sälja en procent av det nationella oljebolaget Saudi Aramco till en av ”världens ledande energiproducenter”, enligt kronprins Mohammed Bin Salman.

ANNONS

Det var i en tv-intervju i hemlandet som kronprins Mohammed Bin Salman, som beskrivs som den verkliga ledaren i landet som styrs av hans far kung Salman, berättade att Saudiarabien för diskussioner om att sälja en bit av Saudi Aramco.

”Jag vill inte ge några löften om att slutföra affärer, men det pågår just nu diskussioner om ett 1% förvärv av ett av de ledande energiföretagen i världen”, säger kronprinsen enligt Bloomberg.

”Den här affären kan vara mycket viktig för att stärka Aramcos försäljning i det land där företaget ligger.”

Största köparna i Asien

Kina köper mest olja från landet, med runt 30 procent av Saudiarabiens export av råolja förra månaden. Därefter kommer Japan, Sydkorea och Indien.

2019 börsnoterades Saudi Aramco till en värdering till hisnande 1 700 miljarder dollar, där endast två procent av aktierna bjöds ut till börsen. Sedan dess har oljejättens vinster haltat, och Aramco har behövt låna och sälja ut vissa tillgångar för att kunna behålla utdelningen på 75 miljarder dollar årligen.

Oljebranschen hade ett tufft år under 2020, med sjunkande oljepriser, volymer och marginaler på grund av coronavirus-pandemin. Saudiarabiens oljejätte tappade 44 procent av sin vinst.

Berörde relationerna med Iran

I intervjun som varade i 90 minuter behandlad kronprinsen en rad ämnen, som Saudiarabiens relationer med Iran, där han mjuknade i sitt budskap och önskade mer fredliga relationer länderna emellan.

ANNONS
ANNONS

”I slutändan är Iran ett grannland”, sa kronprins Mohammad bin Salman och tillade att han ville att Iran skulle blomstra, men att han oroades över deras kärnvapenprogram och stöd till regionala miliser, enligt Bloomberg.

”Vi arbetar idag med våra partner i regionen för att hitta lösningar på dessa frågor och vi hoppas kunna övervinna dem och ha en bra och positiv relation med dem”

Läs mer: Saudiarabiens oljejätte tappade rejält