Saudiarabiens statskontrollerade oljejätte Aramco tappade 44 procent av vinsten under 2020. 

ANNONS

CNBC skriver att Saudi Aramco redovisade ett resultat på 49 miljarder dollar, motsvarande 418 miljarder svenska kronor, för 2020. Motsvarande siffra för 2019 var 88,19 miljarder dollar, 753 miljarder svenska kronor.

Oljebranschen har haft ett tufft år under 2020, med sjunkande oljepriser, volymer och marginaler på grund av coronavirus-pandemin. Saudiarabiens oljejätte tappade alltså 44 procent av sin vinst.

Trots det delade Saudi Aramco ut 75 miljarder dollar till ägarna, lika mycket som i fjol. Eftersom utdelningen är högre än vinsten får Saudi Aramco låna pengar till utdelningen.

De är nöjda med året som varit trots pandemin, och ser optimistiskt på framtiden.

”Vi är övertygade om att vi kommer att komma igenom på andra sidan denna pandemi i en styrkeposition”, säger Saudi Aramcos vd Amin Nasser. 

”Under ett av de mest utmanande åren i modern historia visade Aramco sitt unika värdeerbjudande genom sin betydande finansiella och operativa smidighet”, säger han vidare.

Saudi Aramco tror att efterfrågan på olja kommer att stiga under 2021.

ANNONS
ANNONS

”Med utrullandet av vaccinerna kommer vi att se en upphämtning på efterfrågan, så vi är mycket optimistiska om 2021 när det gäller ökad efterfrågan, särskilt under andra halvåret, och vi kan se att priserna hittills svarar på vad vi ser på marknaden, vi ser fram emot ett mycket bättre år 2021”, säger Saudi Aramcos vd Amin Nasser.

Läs mer: Saudiarabien storsatsar på tv-spel – Dagens PS