När den ryska diamantjätten Alrosa drabbas av sanktioner, ökar kraven på konkurrenten De Beers, medan priserna på diamanter skjuter i höjden och skapar splittring, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS

Den ryska invasionen av Ukraina sätter sina spår i alla branscher och slår nu hårt mot den globala handeln av diamanter, där priserna på rådiamantmarknaden skjuter i höjden och leverantörerna inte kan möta efterfrågan, trots att gruvorna går på högvarv.

Ryska sanktioner

I centrum av konflikten står de två diamantföretagen och konkurrenterna De beers och Alrosa, tillsammans med en splittrad skara köpare.

Efter att ryska Alrosa drabbats av sanktioner och västerländska företag dragit sig ur landet, finns det nämligen länder som fortsatt vill köpa diamanter av Ryssland. Däribland Kina, Indien och Mellanöstern.

Omvänt har stora juvelerare som amerikanska Tiffany & Co infört nolltolerans mot ryska stenar och istället vänt sig till den sydafrikanska konkurrenten De Beers, som tidigare kunnat tillgodose diamantbehovet när utbudet varit snävt, vilket dessvärre inte är fallet denna gång.

20 procent dyrare

Det gör att priset på en liten rådiamant av typen som normalt bildar klunga runt solitärstenen i en ring har stigit i pris med så mycket som 20 procent sedan början av mars. Med ungefär en tredjedel av den globala produktionen ur spel, kan De Beer helt enkelt inte möta efterfrågan trots att deras gruvor går för fullt. De har inte heller några lager av diamanter i rockärmen, vilket möjligen varit fallet för tjugo år sedan.

Som tillägg till det skiljer sig De Beers produktion från Alrosas, som specialiserat sig på små och relativt billiga ädelstenar av typen som normalt säljs i kedjor som Walmart eller Costco, vilket skapar en brist.

ANNONS
ANNONS

Nu är behovet stort att uppnå en lösning, samtidigt som oron ökar för att ryska diamanter kommer att säljas under falskt ursprung, skriver Bloomberg.

Läs även: Dyrbar diamant säljs till förmån för Röda Korset [Dagens PS]