Dagens PS

Rysk aluminium-baron i Sverige avgår plötsligt

aluminium
aluminium är en billig metall som är mycket fombar, och används i allt från teknik till konservburkar. Men väldigt mycket av metallen kommer från Ryssland, som bedriver krig. Foto: pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 18 okt. 2023Publicerad: 18 okt. 2023

Det kritiserade ryska aluminium-bolaget som är verksamt i Sundsvall har fått en ny chef. Den förra aluminium-baronen avgår nämligen plötsligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den ryske Aleksandr Belotelov, vd för Kubal som har aluminiumfabrik i Sundsvall, avgår nu plötsligt.

Det rapporterar Dagens Nyheter på onsdagen.

Baronen avgår

Han har suttit som vd i tre år. Nu lämnar han Sverige utan närmare förklaring. Men han verkar flytta tillbaka till Ryssland.

“Han slutar officiellt den 23 oktober. Vem som ska ersätta honom är inte klart, utan det är Rusal som rekryterar. Rusals ledningsgrupp hade andra uppgifter för honom i Ryssland”, säger Mats Andersson, produktionschef på Kubal till DN.

Rusal är det bolag som äger fabriken Kubal i Sundsvall.

ANNONS

Senaste nytt

“Aluminium kommer alltid behövas”

Aluminiumbranschen har det tufft internationellt. Men extra jobbigt är det i Ryssland, där priset sjunker trots att efterfrågan på ryska metaller är i botten.

ANNONS

“Vi får se vad som händer med priserna på råvaror och el. Det har inte sett så positivt ut men lyckas vi fortsätta göra en miljövänlig och kostnadseffektiv produkt som efterfrågas av våra kunder, tror jag att vi har en framtid. Aluminium kommer alltid behövas”, säger Mats Andersson till DN.

Tidigare har SVT avslöjat hur den dåvarande svenska regeringen försökte påverka EU och USA att lindra sina sanktioner mot rysk aluminiumindustri, för att skydda jobben på fabriken i Sundsvall.

2019 kunde SVT visa hur Sveriges regering och ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg försökte få USA att mildra sina sanktioner gentemot Oleg Deripaska, ryss och dåvarande majoritetsägare i fabriken, med syftet att skydda fabriken i Sundsvall. Tanken var att människor på fabriken inte skulle förlora sina jobb.

Fakta: Kubal

Kubal producerar runt 130 000 ton aluminium per år, har 450 anställda och är Sveriges enda primärproducent av aluminium. Hälften av all aluminium exporteras till EU och resten säljs i Sverige

Läs mer om aluminium:

Vad gör ryske oligarken Deripaskas helikopter i Sverige?

Ryske aluminiumkungen vädjar till Sverige om hjälp

ANNONS

Tyskland: beslagta de ryska bankmiljarderna

Svenska ministrar hjälpte ryske oligarken

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS