Att återuppbygga Ukraina med hjälp av den ryska centralbankens pengar är inte en helt oäven idé. Det menar Tysklands finansminister Christian Lindner som även bekräftar att det redan diskuteras inom G7 och EU, skriver Reuters.

ANNONS

Förslaget att finansiera en återuppbyggnad av det krigshärjade Ukraina med hjälp av de som står bakom förfallet, i det här fallet Ryssland är en svindlande men likväl realistisk tanke som nu ser ut att kunna bli verklighet.

Det framgår av en intervju med den tyska finansministern Christian Lindner som till affärstidningen Handelsblatt sade sig vara politiskt öppen för idén att beslagta den ryska centralbankens utländska tillgångar, skriver Reuters.

”Måste respektera rättsstatsprincipen”

Lindner bekräftade samtidigt att detta redan diskuteras bland G7-länder och inom den Europeiska Unionen. Dock med vissa förbehåll.

”När det gäller privata tillgångar måste vi se vad som är juridiskt möjligt. Vi måste respektera rättsstatsprincipen, även om vi har att göra med ryska oligarker”, sade Lindner.

Öppen för kompromiss

Under intervjun kom även frågan om EU:s finanspolitik och dess skuldregler upp, där Lindner sade sig vara öppen för såväl kompromisser som en effektivisering av de finanspolitiska reglerna, utan att för den sakens skull bryta med Maastrichtfördraget.

”Målet är att alla ekonomier ska växa och ha hållbara offentliga finanser. Jag föreslår att man kombinerar en mer trovärdig långsiktig väg till skuldminskning med flexibla medelfristiga mål”, sade han.

Hur och när beslut fattas i frågan om ryska tillgångar återstår att se.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysk miljardär målvakt i härva av lyxyachter[Dagens PS]

Läs även: Vad gör ryske oligarken Deripaskas helikopter i Sverige? [Dagens PS]