Råvarubolag världen över gör jättevinster, med extrautdelningar till aktieägarna och återköpsprogram av aktier. Sektorn är återigen en stor pengamaskin, skriver Bloomberg. 

ANNONS

Tidningen skriver bland annat om det stora gruvbolaget Anglo American Plc som 2016 hade enorma problem samtidigt som råvarupriserna föll rejält. Bolaget värderades då till 3 miljarder dollar.

Fem år senare värderas Anglo American till 55 miljarder dollar – en 14-dubbling. Bolaget redovisar rekordvinster och delar ut miljarder till aktieägarna till följd av stigande priser på järnmalm och andra råvaror.

Det är bara ett exempel av många. Från gruvor och stål, till olja, gas, kol och jordbruk – råvarusektorn sprutar ut extrautdelningar till aktieägarna och får Bloomberg att utropa sektorns roll som ”återigen en stor pengamaskin”. Och just nu talar det mesta för att det kommer fortsätta så.

”Efterfrågan fortsätter att förbättras”

Det handlar förstås om stigande råvarupriser, som drivs på av återhämtningen från coronapandemin.

”Efterfrågan fortsätter att förbättras med ökande globala vaccinationer”, säger Joe Gorder, vd för Valero Energy Corp, en av världens största oljeproducenter.

ANNONS
ANNONS

Det finns dock också andra strukturella orsaker till att det går så bra för råvarubolag just nu. Gruvbolag och oljeproducenter har kraftigt skurit ned på nya projekt, bland annat efter att investerare dragit öronen åt sig på grund av bolagens roll i klimatförändringarna.

Effekten är att efterfrågan stiger – men inte tillgången, vilket i stället leder till stigande priser när råvaror blir bristvaror.

Oljebolagen gör storvinster

De stora oljebolagen Exxon Mobile, Chevron, Shell och TotalEnergies redovisade i veckan stora vinster i klass med tiderna före coronapandemin.

Huruvida boomen på råvaror kommer att fortsätta är ett hett debatterat ämne, men det tror i alla fall den nederländska oljejätten Royal Dutch Shell, som höjde sin aktieutdelning med 40 procent och annonserade ytterligare två miljarder dollar för aktieåterköp.

”Utbudet kommer att vara begränsat och efterfrågan är faktiskt ganska stark”, säger Shells vd Ben van Beurden.

Läs mer: Kolpriserna rekordhöga i år – kämpigt för Kina

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Stark marknad för svenska sågverk – ökad export

Läs mer: Analytiker: Det kommer hända med oljepriset nu

Läs mer: Unik hausse på råvaror