Dagens PS

Stark marknad för svenska sågverk – ökad export

timmer på sågverk
Timmerpriserna sköt i höjden i fjol. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 08 juli 2021Publicerad: 08 juli 2021

Det ser fortsatt ljust ut för svenska sågverk framöver. Det innebär starka exportsiffror enligt analytikern Christian Nielsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att de amerikanska priserna på sågade trävaror har rasat under försommaren, så är de fortsatt höga.

”Hela den amerikanska marknaden är känd för att vara oerhört volatil. Och samtidigt som det har varit de här nedgångarna är det fortfarande väldigt höga prisnivåer om vi jämför med hur det såg ut innan pandemin,” säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på branschorganisationen Skogsindustrierna, till Di.

Viktig amerikansk marknad

Trots att den amerikanska marknaden enbart utgör runt fem procent av den svenska exporten så spelar den stor roll – eftersom den till stor del styr världsmarknaden som Sverige är beroende av.

”Vi är den tredje största exportören av sågade trävaror, och svenska sågverk exporterar 70–75 procent av sin produktion. Alla sågverk i Sverige har i princip någon form av export”, fortsätter Christian Nielsen.

Höga priser framöver

Han tror vidare att priserna kommer hållas höga framöver eftersom leveranserna till den svenska marknaden är fortsatt stabila och likaså exporten till närliggande marknader som vill ha svenska sågade trävaror

”För svensk del är det framförallt Centraleuropa och Storbritannien som är drivande. Vi förväntar oss att den brittiska marknaden kommer fortsätta att vara oerhört stark över sommaren”, säger han och tillägger att Storbritannien tar omkring en fjärdedel av exporten.

ANNONS

”Det kommer att vara en stark marknad för svenska sågverk framöver, åtminstone till utgången av tredje kvartalet.”

Att vi vill fixa till våra hem har drivit på efterfrågan på hemmaplan är det ingen tvekan om, och det är en trend som kommer fortsätta tror Christian Nielsen.

“Jag tror absolut att vi kommer att se en större åtgång i bygghandeln i år jämfört med till exempel 2019.”

Läs mer: Trävirke ner 40 procent: ”Bubblan har spruckit”

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS