Dagens PS

Analytiker: Det kommer hända med oljepriset nu

Oljepriset nu
Oljepriset stiger nu och kommer fortsätta göra det. Eller? (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 juli 2021Publicerad: 02 juli 2021

Oljepriset går nu snabbt uppåt och har stigit det senaste året efter att ha kraschat i början av pandemin. Vissa analytiker tippar nu att det går över 100 dollar per fat – men andra tror det kan sjunka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oljepriset steg 45 procent det första halvåret 2021, och närmar sig 80 dollar per fat för första gången på två och ett halvt år. Detta efter att priserna var nere på minus i början av pandemi – oljebolagen fick då betala för att bli av med olja. Men nu är priserna tillbaka på nivåerna som var före pandemin – och många analytiker tror det kommer att fortsätta stiga – men alla är inte övertygade.

Goldman: Potentiella toppar “långt över” 80

Goldman Sachs tror på ett internationellt riktmärke för Brent-råolja i genomsnitt över 80 dollar under det tredje kvartalet, med potentiella toppar “långt över” den nivån när efterfrågan stiger.

JPMorgan tror att råoljepriserna på ett avgörande sätt kommer stiga över 80 dollar under årets sista kvartal. Morgan Stanley tror på priser mellan 75 och 80 dollar fram till mitten av 2022, skriver CNBC.

Analytiker på Bank of America tror ännu mer på en bull-marknad och tror att råoljepriserna stiger över 100 dollar till nästa sommar, vilket vore första gången på tresiffrigt sedan 2014.

“Den enkla tesen är att efter covid är efterfrågan redo att studsa tillbaka medan utbudet av olika anledningar kanske inte hänger med helt, vilket ger OPEC+ kontroll över oljemarknaden”, skrev Bank of America i en forskningsrapport daterad 21 juni.

“Terminerna pekar på värde under 70”

Chris Midgley, global chef på S&P Global Platts tror dock snarare att oljepriset toppar nu och kommer att gå nedåt efter sommaren.

“Platts Analytics tror att priserna en kort tid kan testa det höga 70-tal innan snabba europeiska köp börjar avta i slutet av juli och potentiell avkastning av iranska fat gör det möjligt för Brent att falla tillbaka till låga 70-tal”, skriver han i ett mejl enligt CNBC.

”OPEC kan försöka att hålla priserna över 70 dollar per fat men i slutändan antyder terminkurvan verkligt värde något under det”, tillägger han.

Läs mer: Saudiarabien och Ryssland ska öka oljeproduktionen

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS