En svagare dollar i spåren av USA:s höga inflation och geopolitiska spänningar spås driva upp guldpriset till nytt rekord i år.

ANNONS

Enligt David Lennox, råvaruanalytiker på Fat Prophets, som intervjuas av CNBC, kan guldpriset komma att nå 2 100 dollar per uns under 2022.

Faktorer som han tror kan vara pådrivande för ädelmetallens värdestegring är en svagare USA-dollar till följd av inflationen och ökade geopolitiska spänningar mellan stora militärmakter.

”Vi tror att vi under 2022 kommer att se guldpriset stiga till rekordhöga nivåer”, säger David Lennox till CNBC som uppger med hänvisning till finansiella dataanalysleverantören Eikon att guldpriserna toppade i augusti på rekordhöga 2 063 dollar per uns.

Så högt är guldpriset just nu

I dag, på onsdagsmorgonen, handlas guldet för cirka 1 814 dollar per uns i Asien.

En försvagad dollar är ”en välsignelse” för guldet och USA:s inflation ligger i dag på nära 6 procent.

Guld ses som en bra försäkring när inflationen stiger och för med sig prisökningar, samtidigt som dollarn sjunker i värde.

”Vi tror att högt momentum i inflationen och den lägre amerikanska dollarn kommer att driva guldpriset högre 2022”, säger David Lennox.

När det gäller geopolitiska spänningar nämner han i första hand Rysslands upptrappade militära närvaro på gränsen till Ukraina, som fått omvärlden att reagera.

USA kommer att svara på en rysk invasion

Bland annat har USA:s president Joe Biden lovat att en rysk invasion av Ukraina inte kommer att passera obemärkt utan tvärtom få allvarliga följder för Ryssland.

ANNONS
ANNONS

Även Storbritannien och andra länder har varnat Ryssland för att invadera Ukraina.

Om Ryssland med president Putin trots det angriper Ukraina militärt kommer det få omedelbar effekt på guldpriset, enligt David Lennox som tror att det då sannolikt rusar till 2 100 dollar per uns i värde, vilket i så fall är nytt rekord.

Läs även: En perfekt trade – därför ska du ha guld [Dagens PS]