Priset på koppar fortsätter att rasa och handlas nu till de lägsta priserna på 17 månader. Det är ett dåligt tecken för världsekonomin, enligt Marketwatch.

ANNONS

Under måndagen handlades koppar under en kort period till priset 3,5 dollar per pund på råvarubörsen Nymex, rapporterar Marketwatch. Det är den lägsta nivån på 17 månader, och ett starkt tecken på att tuffa tider väntar i världsekonomin. Även på den stora råvarubörsen London Metals Exchange faller kopparpriset kraftigt, där har kontrakt nyligen handlats under priset 8000 dollar per ton.

Koppar brukar anses vara en stark indikator på läget i världsekonomin då det används i allt från elbilar, hemelektronik och elledningar och kallas därför ibland för ”doktor koppar” då metallen ger en hälsocheck på världsekonomin. Under fjolåret sattes rekordhöga priser, vilket Dagens PS då rapporterade om. Nu är metallen i stället på väg mot sitt sämsta kvartal sedan 2011.

”Säljandet har drivits av behovet av att minska exponeringen inför sommarens semesterperiod på flera viktiga handelsplatser, och av makro-orienterade fonder som köpte i rallyt men nu har fått kalla fötter när risken för en ekonomisk avmattning växer sig allt större”, skriver Ole Hansen, råvarustrategichef vid Saxo Bank, i ett kundbrev gällande koppar enligt Marketwatch.

Sajten skriver dock också att det finns positiva saker med ”doktor koppars” analys – med fallande råvarupriser sjunker inflationstrycket och därmed pressen på världens centralbanker att ytterligare öka tempot i räntehöjningarna.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Handlare blåsta på 6 000 ton koppar – fick tegelsten [Dagens PS]