Koppar är dyrare än det varit på tio år. Experter menar att det visar på optimism på marknaden när den globala ekonomin återstartas.

ANNONS

Metallen koppar handlas vid lunchtid på tisdagen till priset 4,50 dollar per pund koppar, vilket är det högsta priset på tio år. Detta efter att ha klättrat i tre veckors tid, priset är upp 10 procent i april.

”Koppar har förstärkts av tre skäl: Den globala ekonomiska återhämtningen accelererar, högre och massiva infrastrukturutgifter samt gröna initiativ driver efterfrågan på koppar genom taket”, säger Ed Moya, marknadsanalytiker på Oanda till CNBC.

Koppar är det mest kostnadseffektiva alternativet för att lagra och transportera förnybar energi. Materialet används i kablar, batterier, transistorer och mycket annat, på grund av materialets ledningsförmåga och låga reaktivitet.

Materialet är centralt för produktionen av nya elbilar, till exempel, och analytiker på Goldman Sachs kallade nyligen metallen för ”den nya oljan” och tippade att priset kommer att fortsätta stiga. Investmentbanken tror att behovet av koppar till förnybara energikällor kommer att stiga med 600 procent till slutet av 2020-talet.

Jeff Kilburg, grundare och vd på KKM Financial, menar att faktumet att koppar blir dyrare signalerar ekonomisk optimism.

ANNONS
ANNONS

”Koppar visar ledarskap under andra kvartalet 2021 och understryker optimismen i samband med återöppnandet av vår globala ekonomi”, säger han till CNBC.

Läs mer: Handlare blåsta på 6 000 ton koppar – fick tegelsten