Den schweiziska råvaruhandlaren Mercuria Group är en av världens största oberoende oljehandlare. Men efter ett miljonköp av koppar märkte bolaget att leveransen bestod av tegelsten.

Mercuria ingick under fjolåret ett avtal om att köpa koppar till ett värde av 36 miljoner dollar, cirka 305 miljoner kronor, av en turkisk leverantör.

Efter genomförda inspektioner skeppades lasten till en hamn i Kina.

Men när containrarna öppnades märkte Mercuria att lasten hade blivit utbytt mot tegelstenar, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till juridiska dokument, lokal media och insatta källor.

6 000 ton koppar

Enligt Mercurias juridiska företrädare i Turkiet, Sinan Borovali, ingick den schweiziska råvaruhandlaren avtalet med turkiska Bietsan.

Efter att det avtalade 6 000 tonnen koppar var pålastat i över 300 olika containrar ska en oberoende inspektör ha verifierat lasten och containrar ska ha blivit märkta med en officiell förslutning.

Inbrott i containrar

Men under natten ska bedragarna brutit sig in i containrarna och bytt ut den dyrbara lasten mot rödmålad tegelsten, hävdar Sinan Borovali.

”Det var så de gjorde det”, säger han.

Även de officiella markeringarna att frakten var försluten ska bedragarna ha lyckats att ersätta.

ANNONS
ANNONS

Mercuria har sedan dess hävdat att de har blivit utsatta för bedrägeri av Bietsan ­och den turkiska polisen har anhållit 13 personer kopplade till målet.

Försäkring gäller ej

När fraktfartygen väl började sin färd mot den kinesiska hamnen Lianyungang betalade Mercuria för den påstådda kopparleveransen.

Först när det skeppen nådde hamnen insåg den schweiziska råvaruhandlaren att de lasten var fylld med tegelsten – men då hade pengarna redan blivit överförda.

Mercurias problem tar dock inte slut där.

I vanliga fall försäkrar sig råvaruhandlare mot bedrägeri.

Även detta hade Mercuria gjort – de märkte dock att enbart ett av de sju försäkringar de hade köpt var legitimt. Resten var förfalskningar.

De personer som har blivit anhållna av turkisk polis efter att det misstänkta bedrägeriet uppdagades väntas att infinna sig i rätten under den kommande veckan.

Läs mer: Svindlad företagare vill varna andra [Dagens PS] >>