Oljepriset störtdök till under 70 dollar fatet på fredagen. Den nya covidvarianten väcker oro för en avmattning i efterfrågan. 

ANNONS

Det amerikanska oljepriset dök tretton procent under 70 dollar-spärren, och hamnade på drygt 65 dollar, vilket är den lägsta nivån sedan april 2020, skriver CNBC, medan det internationella priset på Brentolja hamnade på strax över 72 dollar fatet.

Nya lockdowns 

Båda registrerade sin femte förlustvecka i rad samtidigt som nya nedstängningar kan drabba efterfrågan ytterligare.

”Det verkar som att upptäckten av en covid-19-variant i södra Afrika skrämmer samtliga marknader. Tyskland begränsar redan resor från flera nationer i den drabbade regionen, säger John Kilduff, partner på Again Capital och klargör:

”Det sista oljeindustrin behöver är ytterligare ett hot mot återhämtningen av flygresor.”

Energiaktier följde oljenedgången på fredagen, och i S&P 500 föll de med över fyra procent. Devon Energy, APA och Occidental var bland de största förlorarna.

ANNONS
ANNONS

Ska frigöra olja

Samtidigt har Biden-administrationen uppget planer på att frigöra 50 miljoner fat olja från sina strategiska reserver som Dagens PS har berättat. Det ska dämpa de tidigare snabba ökningarna av bränslepriserna. Indien, Kina, Japan, Sydkorea och Storbritannien kommer också att frigöra några av sina reserver.

Läs även: Frestande prognoser – rea på aktier i oljebolag [Dagens PS]