Dagens PS

Storbråk om olja: Joe Bidens nya drag retar upp OPEC+

Olja
Joe Biden väntas göra ett nytt drag om oljan under tisdagen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

Konsumenter mot producenter – de politiska spänningarna stiger kring olja när USA går ihop med bland annat Kina för att släppa ut strategiska oljereserver på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA:s president Joe Biden  presenterade under tisdagen en plan tillsammans med Kina, Indien, Japan, Sydkorea och Storbritannien om att låta olja från den strategiska petroleumreserven gå ut på marknaden för att få ner oljepriset.

Financial Times rapporterar att det rör sig om 50 miljoner fat olja för USA:s räkning.

Biden säger att amerikanerna “känner effekterna av förhöjda gaspriser vid pumpen och i deras husvärmeräkningar, och amerikanska företag också, eftersom oljetillgången inte har hängt med efterfrågan när den globala ekonomin kommer ur pandemin.”

“Höja insatserna i oljepokerspelet”

Draget väntas dock reta upp oljeproducenterna i OPEC+, en allians av 23 länder med Ryssland och Saudiarabien i spetsen.

“Ett sådant drag skulle potentiellt höja insatserna i oljepokerspelet och kan skapa nya påfrestningar i det bilaterala förhållandet mellan Washington och Riyadh”, säger Helima Croft, chef över råvarustrategi på RBC Capital Markets LLC.till Bloomberg.

Överenskommelse med Xi Jinping

Joe Biden ska ha sökt en överenskommelse med andra länder i veckor, bland annat under ett möte med Kinas president Xi Jinping. Tillsammans med Indien och Japan representerar de världens fyra största konsumenter av olja.

OPEC+ anser dock att rådande marknadsförhållanden inte motiverar ett frisläppande av miljontals fat olja från deras största kunders lager, och delegater från organisationen säger att gruppen kan behöva ompröva planerna på att lägga till mer oljeproduktion när de träffas nästa vecka.

“Jag förväntar mig att OPEC+ energiministrar kommer att behålla sin nuvarande plan för att gradvis lägga till mer leveranser till marknaden. Men vissa oförutsedda externa faktorer såsom frigörande av strategiska reserver eller nya nedstängningar i Europa kan föranleda en omvärdering av marknadsförhållandena”, säger Joseph McMonigle, generalsekreterare på International Energy Forum.

Var över 100 dollar under Obama

Oljepriset ligger strax över 75 dollar per fat, samtidigt som regeringar och centralbanker slåss mot det högsta inflationstrycket på mer än ett decennium. Energimarknaderna ses som en viktig faktor för att få kontroll om inflationen, skriver Bloomberg.

Tidningen jämför med att oljepriset i flera år låg över 100 dollar under Barack Obamas presidentskap utan att det skapade några stora politiska problem. Skillnaden ligger i att det då inte var några problem med inflationen.

Läs även: WTI-oljan över 80 dollar – första gången sedan 2014

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS