Oljerika Norge vill inte vara sämre än Sverige utan har nu grävt fram ett eget jättelikt metall- och mineralfynd på havsbotten.

ANNONS

Reuters berättar att den stora olje- och gasexportören Norge med hjälp av en studie funnit en ”betydande” mängd metaller och mineraler som uppges sträcka sig från koppar till sällsynta jordartsmetaller.

Fyndet har gjorts på havsbotten på dess förlängda kontinentalsockel, enligt norska myndigheter, berättar nyhetsbyrån.

”Av de metaller som finns på havsbotten i studieområdet finns magnesium-, niob-, kobolt- och sällsynta jordartsmetaller på EU-kommissionens lista över kritiska mineraler”, uppger norska petroleumdirektoratet (NPD), som genomfört studien, i ett uttalande som återges av Reuters.

Miljövänner i Norge: Skjut upp prospekteringsplanerna!

Nu överväger Norge, framgår det, att öppna sina offshore-områden för djuphavsbrytning.

En sådan process kräver ett godkännande från norska stortinget med hänsyn till miljön.

ANNONS
ANNONS

Miljöorganisationer uppmanar Norge att vänta med sin mineralprospektering till dess att fler studier gjorts.

Detta för att skydda organismer och nya och tidigare oupptäckta arter som lever på havets djup.

Uppskattningen av resurserna som nu hittats täcker enligt artikeln områden i Norska havet och Grönlandshavet och visar att det finns ”38 miljoner ton koppar, nästan dubbelt så mycket som den volym som bryts globalt varje år, och 45 miljoner ton zink ackumulerat i polymetalliska sulfider”, heter det i Reuters artikel.

Billiga jordartsmetaller till elbilar

”Cirka 24 miljoner ton magnesium och 3,1 miljoner ton kobolt beräknas finnas i manganskorpor som odlats på berggrunden under miljontals år, samt 1,7 miljoner ton cerium, en sällsynt jordartsmetall som används i legeringar.”

Där utöver ska även jordskorporna innehålla andra sällsynta men också billiga jordartsmetaller som används i vindkraftsverk och motorer i elbilar.

Nyligen berättade Dagens PS om svenska och statliga gruvjätten LKAB:s unika fynd av jordartsmetaller, som fick näringsminister Ebba Busch (KD) att kalla till presskonferens i Kiruna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om det här: LKAB gör jättefynd av sällsynta metaller [Dagens PS]

Och vidare: Svenskt fynd kan kapa Kina-beroende [Dagens PS]

Läs också: Kiruna-fyndet jämförs med norska oljan [Dagens PS]

I Sverige har LKAB:s fynd utlöst bland annat starka same-protester: Same-vrede över LKAB:s sällsynta fynd [Dagens PS]